U Veloj Luci nastavlja se projekt Luka Mozaika

U izradi sudjeluju Velolučani i posjetitelja iz svih krajeva svijeta


Projekt je pokrenut 2017. godine, te se i dalje svakodnevno odvija radionica mozaika u Ambalaži. Do danas je izrađeno par stotina mozaika koji se ugrađuju u šetnice mjesta, a koji će biti donirani Veloj Luci.


U izradi sudjeluju Velolučani i posjetitelja iz svih krajeva svijeta; njih skoro tisuću ostavili su svoj jedinstveni trag u veloluškom mozaiku. Svima njima organizatori su pružili alate, materijal i edukaciju pri izradi mozaika.

Upravo je u tijeku popločavanje šetnice ispred osnovne škole te će se na tom dijelu  od nekih cca 40 m ugraditi i mozaici. Promišljanje o postavljanju mozaika ispred osnovne škole u samom je početku krenulo u smjeru iskazivanja respekta prema zgradi škole kroz koju je prošlo i kroz koju će proći generacije Velolučana. Sagrađena 1911., zgrada škole je zaštićeno kulturno dobro mjesta.

Osim mozaika koji su izradili sudionici na radionici, na toj će lokaciji biti postavljen i okrugli mozaik s motivom hrvatskog pletera i drva života koje nosi riječi koje imaju bazna značenja za civilizaciju. Mozaik promjera cca 3 metra bit će jedinstveno umjetničko dijelo ugrađeno u otvorenom javnom prostoru. Potpisuje ga kipar koji je  karijeru ostvario u mnogim krajevima svijeta, Velolučanin Ante Marinović.

Ovaj projekt dogovoren je sa Općinom prije cca dva mjeseca te su imali relativno
kratak rok za izradu idejnog riješenja te pripremu materijala za okrugli mozaik koji
će sadržavati desetke tisuća kamenčića. Očekivani kraj radova uređenja šetnice
ispred škole je ožujak 2021.

Luka Mozaika biti će duža još četrdesetak metara te su organizatori sve bliže cilju o postavljanju najdužeg mozaika na svijetu u Veloj Luci.“Naš prostor oblikuju vrijednosti koje ugrađujemo u njega. Izuzetno smo ponosni jer
je projekt Luka Mozaika zaživio u Veloj Luci dajući joj jedinstven vizualni identitet.

Unatoč kriznim vremenima, nastavljamo  dalje u stvaranju jedinstvene svjetske priče.Hvala od srca svima koji sudjeluju i podržavaju projekt Luka Mozaika”, poručuju organizatori.

Donacije za projekt možete izvršii uplatom sredstava:
Likovno stvaralaštvo Vele Luke
HR3724070001100473408

Moja reakcija na članak je...
Vau
17
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime