U Švicarskoj održana promocija glazbenog filma o kardinalu Alojziju Stepincu

Švicarci su oduševljeni prvim glazbenim filmom o kardinalu Stepincu

U hrvatskoj katoličkoj misiji Solothurn u Centralnoj Švicarskoj pod vodstvom fra Šimuna Šite Ćorića svako malo dogode se neke atraktivne aktivnosti koje potaknu i švicarske medije da izvještavaju o Hrvatima. Tako je bilo i ovaj put. Povodom promocije prvoga glazbenog filma o kardinalu Alojziju Stepincu u Švicarskoj pod naslovom „Priča o čudesnom mladiću koji je postao SVETAC“, nekoliko švicarskih novina pisalo je o Kardinalu.


Premijera filma bila je u organizaciji Hrvatske katoličke misije Solothurn 9.9.2018. u Solothurnu i 23.9.2018. u Dullikenu. Film je snimala izdavačka kuća Duga iz Zagreba (Lučko), a u nekoliko mjeseci izišao je zajedno na DVD-u i CD-u u dva izdanja (s dvanaest glazbenih brojeva): u švicarsko-hrvatskom izdanju (HKM international Press Solothurn i Duga, Zagreb) te u hrvatskom izdanju (Croatia Records i Hrvatski katolički radio).

U ovom glazbenom dokumentarno-igranom filmu između ostalih govore prvaci hrvatskog
glumišta Zlatko Vitez, Joško Ševo i Anja Šovagović te glazbenici iz Švicarske i Hrvatske. Tekst i glazbu za film je napisao fra Šimun Šito Ćorić, a redatelj je bio Tom Berger. Uz ostale sponzore, film je značajno financirala Rimo-katolička sinoda kantona Solothurn. Kako se u filmu govori i pjeva na hrvatskom, a titlovan je na njemačkom jeziku, na premijeri su se uz Hrvate i njihove potomke okupili i brojni Švicarci.

Na treću obljetnicu Kardinalove smrti, Švicarci su iz svojih vodećih novina upozoravali: „Ne
smije se zaboraviti, Stepinac je bio, a on to ostaje još i danas, ideja pravde, slobode i istine“ (Vaterland,10.2.1963). I ovom prigodom švicarske crkvene novine pisale su isključivo pozitivno o Stepincu pozivajući Švicarce na premijeru filma, te ističući kao, primjerice, tjednik „Kirche heute“ (Crkva danas), da „film prikazuje život Kardinala Stepinca (1898.-1960.) koji se zauzimao za vjeru i slobodu, a što ga je dovelo do toga, da je bio godinama utamničen, a onda morao živjeti u kućnom pritvoru…“

Dva vodeća dnevnika u Centralnoj Švicarskoj, Oltner Tagblatt i Solothurner Zeitung posvetila su istim povodom svaki više od pola stranice kardinalu Stepincu, iznoseći, uz njegov životopis, različita mišljenja o njemu, a neki ga nazivajući i „prijepornim duhovnikom“. Novina je citirala autora filma i hrvatskog misionara Ćorića koji je između ostalog objašnjavao, da je blaženi kardinal Stepinac vjerski i nacionalni primjer i uporište Hrvatima, a da su komunisti od Kardinalove presude kroz 45 godina nastavili širiti klevete o njemu, pa su tako do danas ostale u nekima.Sljedeći dan (20.9.2018.) pojavio se još jedan prilog o kardinalu Stepincu u Oltner Tagblatt-u, koji je citirao švicarskog župnika i dekana dr. W. Reglinskog, koji je iz svoga dugogodišnjeg rimskog iskustva uvjerljivo ustvrdio: „Ja znam da Vatikan ne pravi pogreške kod proglašenja blaženika. Život onih koji dolaze u obzir za proglašenje blaženim, kompletno se ispita“, pa ne može biti da se u slučaju kardinala Stepinca nešto previdjelo. On je također pohvalio hrvatske vjernike kojih svake nedjelje „četiri stotine dođe na hrvatsku misu u Dulliken“.

U istom prilogu govorio je i predsjednik Komisije Sinode kantona Solothurn za strance G. Serrago: „Mi znamo da hrvatski vjernici časte ovog kardinala i da je za njih vjera u središtu. Za nas ovaj film nema nikakvu političku pozadinu“ te za Sinodu je bilo razumljivo da sufinancira taj film i da ga podrži iz vjerskih motiva -, dodao je Serrago.Prema reakcijama i oduševljenju gledatelja na premijeri ovoga filma-mjuzikla, kao i na
temelju reakcija u crkvenim krugovima i u švicarskim pisanim medijima, ovaj mjuzikl je uz
glazbeno-literarnu važnost, zasigurno i veliki doprinos predstavljanju istinske slike o životu i djelu sv. Kardinala Alojzija Stepinca. Film je već prije ove premijere u Švicarskoj promoviran u Međugorju i prikazan više puta na LAUDATO TV, a priprema se niz prikazivanja diljem domovine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime