U subotu otvorenje izložbe “Kütmaan” s tematikom LGBTIQ izbjeglica

Na arapskom kütmaan znači pritajen ili skriven. Fotograf Bradley Secker odabrao je upravo tu riječ za naslov ciklusa fotografija koje donose portrete osoba s Bliskog istoka koje traže azil na temelju njihova drugačijeg seksualnog i rodnog identiteta

U subotu, 3. lipnja u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu bit će otvorena izložba fotografija naziva Kütmaan autora Bradleya Seckera. Autor će se predstaviti s tri ciklusa fotografija koje tematiziraju problem izbjeglica s Bliskog istoka, s naglaskom na LGBTIQ izbjeglice. Izložbu organizira kolektiv queerANarchive, a otvaranje izložbe ujedno je i početak qFEST-a, festivala drugog i drugačijeg koji će se kroz lipanj odvijati u Splitu.


Na arapskom kütmaan znači pritajen ili skriven. Fotograf Bradley Secker odabrao je upravo tu riječ za naslov ciklusa fotografija koje donose portrete osoba s Bliskog istoka koje traže azil na temelju njihova drugačijeg seksualnog i rodnog identiteta. Autor se temom počeo baviti još 2010. godine fotografirajući muškarce iz Iraka koji su onda tražili azil u Damasku, Sirija. Projekt je prerastao svoj početni okvir i postao sveobuhvatni arhiv LGBTIQ identiteta na Bliskom istoku. Kütmaan je tako pokušaj bilježenja čekanja, nepoznatog, dobrih i loših iskustava preseljenja, života koji osoba koje čekaju preseljenje.

Na ovu seriju fotografija direktno se veže ciklus Mr. Gay Syria koji prati prvi izbor za gej mistera Sirije koji se održao u Istanbulu 2016. godine. Dok je konflikt u Siriji ulazio u svoju petu godinu, izbjeglice su već formirale jake zajednice svugdje po Bliskom istoku ali i dalje. Istanbul je postao jedan od glavnih centara Sirijske kulture i života u egzilu, u kojem se između ostalog razvila i LGBTIQ zajednica Sirijaca koji se bore za svoja prava i identitete. Fotografije iz ovog ciklusa ne donose samo kroniku jednog izbora, prateći pet hrabrih natjecatelja koji su se okupili oko izbora, one prenose priču pojedinaca koji su stvorili zajednicu kroz koju pružaju podršku jedno drugom u egzilu. To je priča o otporu koji postoji usprkos strahu, o jedinstvu koje ipak opstaje usprkos polarizacijama i raskolima.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Grada Splita i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Paralelno s izložbom Kütmaan, povodom Međunarodnog dana izbjeglica, na drugoj etaži Stare gradske vijećnice biti će postavljena izložba Hrvatska – krajnje odredište. Ovu izložbu organizira Udruga MI – Split uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u RH – UNHCR Hrvatska.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0