U Splitu se obilježava 5. obljetnica uspješne nacionalne kampanje “Čitaj mi!”

"Razvijanje kulture čitanja dugotrajan je i zahtijevan proces u kojem veliku ulogu imaju roditelji"

Danas se u Splitu obilježava 5. obljetnica uspješne nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ Cilj kampanje je poticati odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu čim prije, već od djetetova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece. Ovu važnu proslavu, čitanjem prigodnih tekstova djeci u Gradskom kazalištu lutaka, zajedno s gradonačelnikom i drugim gostima, podržao je i gradski vijećnik SDP-a doc. dr. sc. Joško Markić.


– Istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj te PISA testiranje ukazalo je na problem ispodprosječnih rezultata hrvatskih učenika u području pismenosti, s naglaskom na čitateljskoj, matematičkoj i prirodoslovnoj pismenosti. Obzirom da stupanj pismenosti utječe na kvalitetu rada, mobilnost, zapošljavanje, kasnije usavršavanje i aktivno sudjelovanje u civilnom društvu, potrebno je osvijestiti problem i podržati akcije poput ove. Razvijanje kulture čitanja dugotrajan je i zahtijevan proces u kojem veliku ulogu imaju roditelji uz pomoć knjižničara i lokalne zajednice. Čitajte svojoj djeci jer to proširuje dječji rječnik i njihovo opće znanje, omogućuje djeci upoznavanje s hrvatskim književnim jezikom i bolje razumijevanje složenih rečeničnih struktura te pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom. – istaknuo je Markić.

Prof. Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP Split, inače srednjoškolska profesorica hrvatskoga jezika, ocjenjivačica ispita na državnoj maturi i diplomirana knjižničarka, navodi kako smo nacionalno ugroženi “nečitanjem” jer više od jedne četvrtine učenika smatra da je čitanje gubitak vremena, gotovo pola njih čita samo ako mora, a jedna četvrtina ne može mirno sjediti i čitati dulje od nekoliko minuta.

– Imamo problem nečitalačke nacije zbog čega je važno podržati nacionalnu strategiju poticanja čitanja. Pad interesa za knjigu i čitanje, promijenjeni načini čitanja u digitalnom okruženju i nedostatna kompetencija pismenosti dovode do toga da su nam učenici sve oskudnijeg rječnika i sve većih problema u svakodnevnoj komunikaciji s okolinom. Kao stručnjaci u svakodnevnom radu s djecom, svjesni smo problema i godinama iščekujemo Cjelovitu kurikularnu reformu koja bi trebala unijeti novine jer pristup lektiri u školi treba korjenito mijenjati. U tome nam je od ključne važnosti podrška šire društvene zajednice, a prije svega onih najutjecajnijih – roditelja i obitelji. – kazala je Kačić-Bartulović.

– Grad Zagreb omogućio je besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba za svu djecu do 15 godina ‘u svrhu stjecanja navika čitanja, poticanja sveukupnog obrazovanja djece te radi zaštite standarda djece, učenika i njihovih roditelja u okviru ukupne demografske i pronatalitetne politike’. Naš je cilj da i Split osigura sredstva u gradskom proračunu kako bi isto omogućio i našoj djeci. – zaključili su splitski SDP-ovci.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0