Saborski zastupnici danas će se u nastavku 2. izvanredne sjednice izjasniti o 183 amandmana na zakonski prijedlog o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa koji se dogodio 22. ožujka, pri čemu je izgubljen jedan život te je nastala velika materijalna šteta.

Vlada nije prihvatila prijedlog amandmana Lijevo-zelene koalicije. Naime, Lijevo-zelena koalicija traži u svojem amandmanu neovisni nadzor nad trošenjem financijskih sredstava te ističe kako je riječ o 40 milijardi kuna. Navode kako nije protuustavni neovisni nadzor, što je bio jedan od argumenata Vlade u odbijanju amandmana. Zastupnici čiji su amandmani bili odbijeni traže glasovanje o njima. Četiri amandmana identičnog sadržaja koje su predložili oporbeni saborski klubovi odbijeni su od Vlade.

Pokažite svoju transparentnost u ovom procesu

– Veća transparentnost je nužna – naveo je zastupnik SDP-a, Domagoj Hajduković, koji je naveo kako se to može bez problema objaviti na internetu da svima bude dostupno. – Složit ću se sa zastupnikom Hajdukovićem. Nema elemenata nadzora za sanaciju koja će biti jako izdašna i koju će plaćati svi porezni obveznici. Tražim od vas da budete dosljedni sa zakonom koji ste donijeli. Budući da ste preskočili zakon koji ste sami donijeli, moramo tražiti zakonske odredbe u ovom zakonu. Pokažite svoju transparentnost u ovom procesu –  kazala je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić i ustvrdila kako želi da se nadzor vrati u ruke Sabora, odnosno saborskih zastupnika, piše Večernji list.

Jandroković: “Nisam shvatio”

– Nisam shvatio. Vi tražite da se vrate svi zastupnici u Sabor – kazao je Jandroković, što je Selak Raspudić odbila i navela da želi da se nadzor vrati u Sabor.

Selak Raspudić ustvrdila je kako ju je krivo shvatio i da nije čuo dobro što želi reći, jer ona želi da budu dosljedni sa zakonskom odredbom koja je donesena u Saboru godinu dana prije. Jandroković se ispričao, međutim, Selak Raspudić ustvrdila je kako je ona za to da se svi zastupnici vrate, nakon čega joj je predsjednik Sabora poručio kako je ipak dobro čuo što je rekla. Nakon što je na red stigao još jedan amandman Mosta koji je odbila Vlada, o njemu se izjasnila Marija Selak Raspudić koja je potom kazala Jandrokoviću da može ponoviti što je rekla s obzirom na njegovu reakciju na njezino prethodno izjašnjavanje. On je to odbio.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime