Proteklog tjedna Podgora je bila dio Autentice – najpopularnije gastronomske priče koja slavi dalmatinske okuse!
Festival hrane i vina - Autentica Food&Wine festival 2025. održavao se od 30. travnja do 30. svibnja 2025. na Makarskoj rivijeri i Zabiokovlju u organizaciji turističkih zajednica općina Brela, Baške Vode, Tučepa i Podgore, grada Makarske i Vrgorca uz partnerstvo Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela.
Domaćin festivalskog dana 29. svibnja bila je Podgora. Manifestacija je započela već oko podne s Autentica marketom na kojem su svoje proizvode predstavili lokalni OPG-ovi. Našle su se tu vrgorske jagode, domaći med, soparnik, slana riba, suhomesnati proizvodi, sir, likeri, bio kreme te brojni drugi autentični proizvodi. Zadovoljni posjetitelji su ponešto probali, posjetili restorane i guštali u okusima i mirisima raskošnog gourmet festivala.
Na samom početku manifestacije održana je radionica “Tko se boji soli još?”, na kojoj smo imali prilike naučiti kako pravilno spremiti jedno od iskonskih dalmatinskih jela – slane srdele! Organizirana je i radionica za djecu – izrada riba od papira. Posjetitelje je naročito zainteresirala radionica koja je uslijedila odmah nakon toga, „Motar – biljka koja voli sol“. O samozatajnoj biljci koja voli provoditi vrijeme uz sunce, grebenje i litice uz more slušli smo od gostiju iz šarmantnog gradića sa najstarijom aktivnom solanom na svijetu – Stona!
U popodnevnim satima posjetitelji su se opustili ćemo se uz Autentica barmen show-u, na kojem smo osim svilenkastog okusa podgorske verzije Gin Poetica koktela, mogli guštati u zdravim Kocha Kombucha pripravcima. Brojne posjetiteljice su guštale u zalasku sunca i finoj kapljici fantastično spojenom sa umjetnošću, na radionici Kist & vino čija je tema ovog puta bila tema “50 nijansi plave”
U sklopu AUTENTICA COOKING SHOW-a pripremljena je Dalmatinska teća s omiljenom gastronomskom delicijom - crni rižot koji su za ovu prigodu pripremali kuhari Medora Hotels & Resortsa.
Zahvaljujući glazbenom programu AUTENTICA VINYL u režiji DJ Renkya, u sofisticiranim glazbenim delicijama smo mogli uživati do dugo u noć.
MARENDA U KONOBAMA I RESTORANIMA
Tijekom trajanja Autentica Food & Wine Festivala, posjetitelji festivala su mogli uživati u marendama s posebnom cijenom i pogledom na more – baš onako kako to Podgora zna pružiti.
Gastro patrola sastavljena od novinara i poznavatelja dobre hrane, predvođena poznatim chefom Nikšom Ivičevićem, vlasnikom kultne konobe Bukara u Drveniku, obišla je restorane i konobe: bistro Taste u hotelu Medora Aura, uljaru i kušaonicu Acinger, restorane: Ahipara, 2 Monkeys i Roko, te uživala u okusima prave dalmatinske spize.
Prva stanica je bila uljara i kušaonica Acinger u kojoj nas je dočekao ljubazni vlasnik Davor Andrijašević te upoznao s ponudom kušaonice. U ovom objektu imali smo priliku upoznati se s procesom prerade maslina, kušati maslinova ulja, vina te druge delicije, te saznati više o procesu prerade maslina, proizvodnji vina, meda i prirodne kozmetike.
Druga stanica bio je restoran 2 Monkeys u kojoj nas je dočekao iznimno ljubazni domaćin Alex Herchet, podrijetlom iz Njemačke, koji se zaljubio u Podgoru te u dvorištu stare dalmatinske kuće s predivnim štekatom tik uz plažu, otvorio prekrasan restoran. U restoranu 2 Monkeys poslužit će vas s najboljom domaćom kuhinjom, regionalnim proizvodima i nouvelle kuhinjom. Za ovu prigodu uključili su se u promociju dalmatinske spize te nas oduševili s dagnjama na buzaru, pečenim lignjama na gradele sa blitvom pripremljenom na dalmatinski, tjestenini s kozicama, biftekom s dalmatinskim začinima i pečenim krumpirom.
Naša treća stacija je bio bistro Taste, koji se nalazi uz samu plažu hotela Medora Auri, te vas vodi u nezaboravno putovanje kroz bogate dalmatinske i mediteranske okuse. Restoran je idealno mjesto za romantičnu večeru u dvoje ili brzi zalogaj nakon plivanja. Chef restorana Stjepan pripremio nam je pravu dalmatinsku gregadu od škarpine, u kojoj smo uistinu uživali.
Prošetali smo rivom sve do zalogajnice Ahipare, koju gosti jednostavno obožavaju radi vrhunskih jela i domaće atmosfere. Pri dolasku dočekali su nas iznimno ljubazni domaćini, bračni par Vela. Gastro patrolu oduševili su kozicama na buzaru. U ovom restoranu jela su odlična a cijene pristupačne.
Završna stanica gastro patrole bio je restoran Roko, koji je za ovu prigodu pripremio domaći soparnik i janjetinu s bižima, polpete od tune s pireom od graška i glaziranom mrkvom. Restoran je jako ukusno uređen te nudi također i bogatu ponudu slastica.
Voditelj gastro patrole Nikša ocjenio je odličnim današnju gastro ponudu restorana:
- Svi restorani su danas prezentirali autohtona jela, koja su odlično pripremljena a ukusi sljubljeni. Svi ugostitelji trebali bi slijediti ovo što smo danas imali prilike vidjeti, autentičnost je provjereni recept, gosti koji dolaze u našu destinaciju, žele probati našu kuhinju. Brojni su izazovi s kojima se danas suočavaju ugostitelji, od nabave svježih namirnica i dalje. Pristup dobrog domaćina, omjer cijene i kvalitete te zrno ljubavi i dobre volje provjerena su formula za da nam se gost ponovno vrati.“ – kazao je naš chef Nikola Ivičević.





