Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

U Podgori održana veličanstvena završnica Autentica food&wine festivala

Proteklog tjedna Podgora je bila dio Autentice – najpopularnije gastronomske priče koja slavi dalmatinske okuse!
D.D./Foto: Press3. lipnja 2025. 09:10
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Proteklog tjedna Podgora je bila dio Autentice – najpopularnije gastronomske priče koja slavi dalmatinske okuse!

Festival hrane i vina - Autentica Food&Wine festival 2025. održavao se od 30. travnja do 30. svibnja 2025. na Makarskoj rivijeri i Zabiokovlju u organizaciji turističkih zajednica općina Brela, Baške Vode, Tučepa i Podgore, grada Makarske i Vrgorca uz partnerstvo Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Domaćin festivalskog dana 29. svibnja bila je Podgora. Manifestacija je započela već oko podne s Autentica marketom na kojem su svoje proizvode predstavili lokalni OPG-ovi. Našle su se tu vrgorske jagode, domaći med, soparnik, slana riba, suhomesnati proizvodi, sir, likeri, bio kreme te brojni drugi autentični proizvodi. Zadovoljni posjetitelji su ponešto probali, posjetili restorane i guštali u okusima i mirisima raskošnog gourmet festivala.

podgora  1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Na samom početku manifestacije održana je radionica “Tko se boji soli još?”, na kojoj smo imali prilike naučiti kako pravilno spremiti jedno od iskonskih dalmatinskih jela – slane srdele! Organizirana je i radionica za djecu – izrada riba od papira. Posjetitelje je naročito zainteresirala radionica koja je uslijedila odmah nakon toga, „Motar – biljka koja voli sol“. O samozatajnoj biljci koja voli provoditi vrijeme uz sunce, grebenje i litice uz more slušli smo od gostiju iz šarmantnog gradića sa najstarijom aktivnom solanom na svijetu – Stona!

U popodnevnim satima posjetitelji su se opustili ćemo se uz Autentica barmen show-u, na kojem smo osim svilenkastog okusa podgorske verzije Gin Poetica koktela, mogli guštati u zdravim Kocha Kombucha pripravcima. Brojne posjetiteljice su guštale u zalasku sunca i finoj kapljici fantastično spojenom sa umjetnošću, na radionici Kist & vino čija je tema ovog puta bila tema “50 nijansi plave”

U sklopu AUTENTICA COOKING SHOW-a pripremljena je Dalmatinska teća s omiljenom gastronomskom delicijom - crni rižot koji su za ovu prigodu pripremali kuhari Medora Hotels & Resortsa.

Zahvaljujući glazbenom programu AUTENTICA VINYL u režiji DJ Renkya, u sofisticiranim glazbenim delicijama smo mogli uživati do dugo u noć.

MARENDA U KONOBAMA I RESTORANIMA

Tijekom trajanja Autentica Food & Wine Festivala, posjetitelji festivala su mogli uživati u marendama s posebnom cijenom i pogledom na more – baš onako kako to Podgora zna pružiti.

Gastro patrola sastavljena od novinara i poznavatelja dobre hrane, predvođena poznatim chefom Nikšom Ivičevićem, vlasnikom kultne konobe Bukara u Drveniku, obišla je restorane i konobe: bistro Taste u hotelu Medora Aura, uljaru i kušaonicu Acinger, restorane: Ahipara, 2 Monkeys i Roko, te uživala u okusima prave dalmatinske spize.

Prva stanica je bila uljara i kušaonica Acinger u kojoj nas je dočekao ljubazni vlasnik Davor Andrijašević te upoznao s ponudom kušaonice. U ovom objektu imali smo priliku upoznati se s procesom prerade maslina, kušati maslinova ulja, vina te druge delicije, te saznati više o procesu prerade maslina, proizvodnji vina, meda i prirodne kozmetike.

Druga stanica bio je restoran 2 Monkeys u kojoj nas je dočekao iznimno ljubazni domaćin Alex Herchet, podrijetlom iz Njemačke, koji se zaljubio u Podgoru te u dvorištu stare dalmatinske kuće s predivnim štekatom tik uz plažu, otvorio prekrasan restoran. U restoranu 2 Monkeys poslužit će vas s najboljom domaćom kuhinjom, regionalnim proizvodima i nouvelle kuhinjom. Za ovu prigodu uključili su se u promociju dalmatinske spize te nas oduševili s dagnjama na buzaru, pečenim lignjama na gradele sa blitvom pripremljenom na dalmatinski, tjestenini s kozicama, biftekom s dalmatinskim začinima i pečenim krumpirom.

Naša treća stacija je bio bistro Taste, koji se nalazi uz samu plažu hotela Medora Auri,  te vas vodi u nezaboravno putovanje kroz bogate dalmatinske i mediteranske okuse. Restoran je idealno mjesto za romantičnu večeru u dvoje ili brzi zalogaj nakon plivanja. Chef restorana Stjepan pripremio nam je pravu dalmatinsku gregadu od škarpine, u kojoj smo uistinu uživali.

Prošetali smo rivom sve do zalogajnice Ahipare, koju gosti jednostavno obožavaju radi vrhunskih jela i domaće atmosfere. Pri dolasku dočekali su nas iznimno ljubazni domaćini, bračni par Vela. Gastro patrolu oduševili su kozicama na buzaru. U ovom restoranu jela su odlična a cijene pristupačne.

Završna stanica gastro patrole bio je restoran Roko, koji je za ovu prigodu pripremio domaći soparnik i janjetinu s bižima, polpete od tune s pireom od graška i glaziranom mrkvom. Restoran je jako ukusno uređen te nudi također i bogatu ponudu slastica.

Voditelj gastro patrole Nikša ocjenio je odličnim današnju gastro ponudu restorana:

- Svi restorani su danas prezentirali autohtona jela, koja su odlično pripremljena a ukusi sljubljeni. Svi ugostitelji trebali bi slijediti ovo što smo danas imali prilike vidjeti, autentičnost je provjereni recept, gosti koji dolaze u našu destinaciju, žele probati našu kuhinju. Brojni su izazovi s kojima se danas suočavaju ugostitelji, od nabave svježih namirnica i dalje. Pristup dobrog domaćina, omjer cijene i kvalitete te zrno ljubavi i dobre volje provjerena su formula za da nam se gost ponovno vrati.“ – kazao je naš chef Nikola Ivičević.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Kaštelima podijeljeno 1200 porcija bakalara. Ivanović uputio božićnu čestitku sugrađanim
6
min
U Kaštelima podijeljeno 1200 porcija bakalara. Ivanović uputio božićnu čestitku sugrađanim
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
19
min
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
30
min
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
35
min
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
37
min
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    19. prosinca 2025. 18:20
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.