I ustanove visokog obrazovanja i znanosti štrajkat će u petak i ponedjeljak u znak potpore učiteljima i nastavnicima.

– Vlada nam je ponudila isto što i sindikatima drugih državnih službi, a većina naših sindikata je to odbila jer plaće zaostaju za drugim plaćama u zemlji. Sugerirali smo da do idućeg sastanka 26. dođe Vlada sa svojom analizom ako im naša ne valja. Velik broj argumenata su bili deplasirani – ispričao je Vilim Ribić nakon sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem.

– Nismo dobili nikakvu analizu od njih, a puno prigovora – dodao je.

– Ministar financija ogorčen je što štrajk postoji, a mi smo mu rekli da nismo zato tu. Mi smo tu po pitanju osnovice – ispričao je Ribić, pišu 24 sata. Potvrdio je da fakulteti idu u štrajk u petak i ponedjeljak.

– Razgovarali smo sa sindikatima javnih službi o istoj ponudi kao sindikatima državnih službi. Na kraju smo se dogovorili da će sindikati dati ponudu na očitovanje, hoće li ju prihvatiti ili ne – objasnio je ministar rada Josip Aladrović. Istaknuo je kako se nada da će idući tjedan biti zadnji sastanak.

– O štrajku nismo komunicirali. U raspravi se nametnulo kao tema, ali ovdje je bilo devet sindikata i razgovarali smo o 2020. godini, jednokratnim materijalnim pravima – objasnio je. Na pitanje treba li ministrica Blaženka Divjak dati ostavku, Aladrović je rekao da ne želi to komentirati. Dodao je kako se s analizom sindikata ne slaže iz metodoloških razloga.– Razgovarali smo i o redizajnu sustava plaća i pozitivno su nas iznenadile reakcije sindikata koji smatraju da o svemu trebamo razgovarati – poručio je. Istaknuo je kako će donijeti analizu koju je spomenuo Vilim Ribić te da imaju “ugodne ekonomske razgovore”. Hoće li to biti presudan dio pregovora, Aladrović smatra da hoće.

– Božićnicu, regres i poklon za djecu podignuli smo za 20 posto. Siguran sam da će sindikati to iskomunicirati sa svojim članovima te da će shvatiti da je povećanje realno i da je ponuda fer – poručio je.

Na pitanje hoće li sjesti s dva sindikata koja nisu došla, a to su zaposleni u srednjim i osnovnim školama, odgovorio je:

– Što se tiče pregovora, tema je jasna. Ranije smo razgovarali o jednokratnim pravima, ono što se ne pregovara to su koeficijenti – poručio je. Dodao je kako ne prebacuje odgovornost na Divjak i Marića te je poručio da svi trebaju brinuti o problemima u svom resoru.

– Ovaj problem se pojavio u jednom resoru i tamo bi se trebao riješiti – poručio je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime