Nije bilo lako naviknuti se na “novo normalno” koje se “upetljalo” u sve sfere života. U trgovinu se ne može bez maske, djeca viših razreda osnovne škole i srednjoškolci za vrijeme nastave moraju nositi maske, nastavnici isto tako, da ne nabrajamo dalje…

Zadržat ćemo se na dijelu koji se tiče škole. Dakle, ni djeca ni roditelji nisu potpuno  zadovoljni činjenicom da djeca za vrijeme nastave moraju nositi masku, ali i to je bolje nego da imaju online nastavu. Ne zato što im je bilo možda napornije pratiti sve “na daljinu”, ali je nekako normalnije za djecu da se druže, da se vide licem u lice, pa makar i s maskama na licu.

Bune se mnogi po društvenim mrežama, a i može se čuti u svakodnevnom razgovoru ta tema, da cijela situacija u školi nije dobra, da nastava nije dobro organizirana i slično. No, nama se javila jedna mama koja je više nego zadovoljna situacijom, takvom kakva je.

“Škola se pripremila jako dobro za online nastavu”

Riječ je o osnovnoj školi Petra Kružića Klis. Majka jedne sedmašice ima samo riječi hvale za školu. Kako nam je kazala već na početku razgovora, škola nije bila u štrajku onoliko dana koliko su ostale škole, već svega dva dana tako da nije bilo produžavanja nastave.

“Škola se 13.03. pripremila jako dobro za online nastavu koja je počela 16.03. pa sad ovisno o djeci koliko su se dobro snašla, ne mogu taj dio komentarati, ali svi su se nastavnici odmah angažirali i od 16.03. su krenuli punom parom preko Yammera. Nastavni sadržaji su bili u redu i tko se od učenika angažirao, ostvario je odlične rezultate”, kaže nam sugovornica.

Zadovoljna je mjerama koje se provode

“Sada, sa ovim mjerama moram reći da sam kao roditelj djevojčice koja pohađa 7. razred  jako zadovoljna:
– djeca iz sela koja pripadaju OŠ Klis dolaze školskim autobusom
– na stranicama škole je navedeno koje su mjere, kako se ponašati i kad autobusi idu
– došao je jedan super autobus na dva kata i djeca su bila u mogućnosti držati distancu (koliko je to god moguće)
– dolazak u školu je bio kontroliran, dezinfekcijska sredstva i sve ono što drugi imaju
– BITNO: razredi su preraspodijeljeni po učionicama i NE šetaju (viši razredi pogotovo) iz kabineta u kabinet, nego imaju svoju učionicu
– nabavljene su individualne klupe, koje su na razmaku
– JOŠ BITNIJE: zbog gore navedenih organizacijskih režima djeca u učionici NE NOSE maske (jedino ako idu na wc, ali šetanje hodnicima nije dozvoljeno bezveze)
– veliki odmor je organiziran tako da razredi imaju raspoređene odmore (znači ne svi u isto vrijeme) i imaju svoj dio dvorišta gdje borave na zraku (znači razredi se ne miješaju, već svaki razred ima svoje područje gdje mogu neometano pojesti marendu i malo se proluftati)”, nabrojala nam je u dahu ova majka sve mjere koje su trenutno na snazi, a koje se zaista i poštuju.Kao i u većini ostalih škola, djeca imaju blok satove. Dok neki roditelji negoduju, smatrajući da je previše dva sata nekog predmeta slušati u komadu, ova majka je mišljenja da je to sasvim u redu.

“Neki profesori su već na Teams aplikaciji stavili smjernice vrednovanja i kvizove”

“Blok satovi! Revolucija! Inače bi se to trebalo primijeniti jer djeca ne letaju po 7 predmeta dnevno, već se fokusiraju na par predmeta i bolje usvajaju (ne znam što struka misli, ali ovo je odlično!) Znači, organizacija je odlična, svaka čast ravnatelju jer je složio sve kako treba. Naša djeca iz viših razreda i dalje imaju samo ujutro školu i raspored je posložen vrhunski. S dodatnom i dopunskom nastavom i informatikom online da ne bi bilo druge smjene”, kazuje nam dalje.

“Sve informacije za korištenje Teams app su dostupne na stranicama škole i već je razrednica kreirala grupe gdje se dijele dodatni sadržaji. Tim više, očito su kupili i licence za korištenje dodatnih sadržaja na Profil Klett i poslali su im način na koji će se prijaviti za korištenje digitalnih sadržaja. Neki profesori su već na Teams stavili smjernice vrednovanja i kvizove, koji su se jako svidjeli djeci u lockdownu, tako da poprate lekcije i lakše usvajaju gradivo. Teams će se koristiti više u slučaju epidemioloških mjera, ali dobro je to da ga već sada mogu koristiti. Komunikacija je na visokoj razini i na stranicama škole je sve dostupno. Učiteljica iz informatike je sve stavila”, kazuje nam ova mama.

E da, još jednu bitnu stvar nam je napomenula – Klis je financirao sve udžbenike i radne bilježnice i dodatne nastavne kutije. Kako sama kaže – “Nismo trebali dati kune. A i to puno znači”.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime