Prije točno 108 godina u najstarijoj češkoj pivnici, U Fleku, splitski studenti Lucijan Stella, Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević i Ivan Šakić osnovali su nogometni klub Hajduk.

Ako vas put ponese u Prag, Křemencova 11 nezaobilazno je mjesto. Otkako je ovdje 2001. godine postavljena ploča s Hajdukovim grbom, turisti iz Hrvatske stalni su gosti čuvene pivnice.

Na dan Hajdukovog rođendana ekipa Indexa srela je U Fleku i navijače Dinama koji putuju za Plzen na utakmicu s Viktorijom.

– Ušli smo u Vitešku dvoranu u kojoj su Splićani smišljali ime svom klubu, osnovanom po uzoru na praške klubove Spartu i Slaviju. No ploču s imenom Hajduka nismo pronašli.

Ljubazni konobar nam je kazao da su u tijeku radovi i da dođemo opet sljedeći tjedan. I zaista, jedan dio golemog kompleksa koji prima 1200 gostiju zatvoren je zbog rekonstrukcije.

Hajdukova ploča, ipak, nije u tom dijelu. Znamo da je postavljena na zidu u dvorištu, ali ni tamo je nismo pronašli. Vidjeli smo tek čavle u zidu.

Sakrili su je vlasnici pivnice na zahtjev policije. Inzistirali smo pa menadžer pivnice nije imao izbora – opisuje reporter svoje iskustvo U Fleku.

– Znamo da stotine Bad Blue Boysa danas stižu Češku. Već smo imali problema s navijačima i zato smo danas sakrili ploču. Gdje je? To zna samo šef, ha-ha. Hrvati su nam dragi gosti. Ovdje je nastao veliki klub i ponosni smo na to. No često imamo probleme s navijačima i zato čuvamo vašu ploču – kazao je menadžer pivnice.

Mjere opreza na snazi su otkako su navijači Crvene zvezde 2017. godine oštetili dio Hajdukove povijesti i nožem zarezali Hajdukovu ploču.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime