Svake godine u selu Kostanje lože se badnjaci koji su podijeljeni na šest dijelova.

Isto tako, svake godine jedan od dijelova bira apostole za Uskrs koji su dužni osim uskršnjih običaja biti na raspolaganju svećeniku tijekom cijele crkvene godine ali su dužni i postaviti jaslice u crkvi za Božić. Tako je ove godine na red došla ‘sridina sela’ iz koje su izabrani apostoli među kojima i Ante Matijević.

– S obzirom da sam za Uskrs izradio Isusov grob, ostali apostoli su predložili da ja po nekoj svojoj ideji napravim jaslice za Božić, a ostali apostoli će mi pomoći pri montaži – kazao je Matijević koji je inspiraciju za jaslice dobio iz Biblije.

– Nastojao sam što vjernije prikazati mjesto gdje se rodio Isus. S izradom jaslica krenuo sam početkom devetog mjeseca i radio ih do polovice 12. mjeseca kada se krenulo s montažom u crkvi.

Za izradu jaslica bilo mi je potrebno oko petsto radnih sati i utrošeno je mnogo materijala budući da su cijele jaslice napravljene od stirodura, papira i platna. U jaslicama se nalazi više od 80 figura. Sama montaža trajala je deset dana uz pomoć ostalih apostola – objasnio je.

Veličina jaslica je 14m2, a prostiru se na četiri etaže. Jaslice koje su postavljene u crkvi sv.Mihovila arkanđela u Kostanju pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime