Posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

“Broj novooboljelih u 24 satnom razdoblju je šest, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243”, rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC Split rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99.

Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, od kojih u posljednja 24 sata njih 1820.

Hospitaliziranih ima 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru.

Ukupan broj ozdravljenih je 2011, a ukupno su na današnji dan bolesna 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba.

“Imamo svega 133 aktivno oboljelih, to je izuzetno dobra brojka”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ministar turizma Gari Cappelli govorio je o popuštanju mjera. “Turisti dolaze. Imamo pojačan dolazak iz Slovenije”, kazao je ministar.

“Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa svim službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju. Vidjeli ste pojačani dolazak ljudi, naročito iz Slovenije. Do 27. svibnja napravit ćemo aplikaciju koju će turisti moći ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već će to unaprijed ispuniti i granicu prijeći brzo.

Krajem mjeseca ćemo dopustiti ulazak iz drugih zemalja koje imaju slične epidemiološke situacije”, kazao je Cappelli.

Capak je potvrdio kako je predsjednik DIP-a uputio dopis prema HZJZ kako bi HZJZ napravio popis za izbore. “Radit ćemo na tome. Održali smo sastanak. Epidemiolozi će se sastati i razmotriti neke od ključnih momenata a koji su bitni za funkcioniranje preporuka. Počet ćemo ih pisati”, kazao je.

“Postoje sva objašnjenja na engleskom, turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati. Njemačka će u lipnju omogućiti odlazak svojih građana u inozemstvo, isto vrijedi i za Poljsku. Turisti koji dolaze neće moći reći da se neće znati ponašati u Hrvatskoj, dobit će prave informacije”, kazao je.

Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će se što više poticati događanja na otvorenom i govorila o četvrtoj fazi popuštanja mjera.

“Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju više od 500 ljudi. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za svaka takva događanja organizatori obrate Ministarstvu kulture”, kazala je.

“Mi smo sa turizmom krenuli, ali hrvatski granični prijelazi su jedini prijelazi sa gužvama”, rekao je Božinović.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime