U Hrvatskoj prijavljene 173 nuspojave: evo o čemu se radi

Do sada nema zabilježenih nuspojava sa smrtnim ishodom


U Hrvatskoj je do sada protiv COVID-a cijepljeno gotovo 55 tisuća ljudi. Prijavljene su 173 nuspojave: 166 se odnosi na Pfizer/BioNTechovo, a 7 na Modernino cjepivo. Od svih prijavljenih nuspojava analizirano ih je za sada 116. HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, piše HRT.


– Do sad je oko 80 posto prijava ocjenjeno neozbiljnim. Radilo se o blažim simptomima poput temperature i boli na mjestu primjenje cjepiva. Oko 20 posto je ozbiljnijih prijava – svrbež, osip i koprivnjača, no primjernjeni su odgovarajući ljekovi i svi su se oporavili – tvrdi glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Ali, dodaje Bašić – zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja sa smrtnim ishodima. Radilo se, tvrdi – o događajima koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Također, dvije doze cjepiva nisu ispravno aplicirane – primjenjeno je nerazrijeeđeno cjepivo, ali nije bilo nuspojava.

– Mi ne očekujemo da će se bilo što osobama sa koncentriranijim cjepivom dogoditi, ali će ih se pažljivo pratiti – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nuspojave se najčešće pojavljuju u roku od nekoliko sati do dva dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
3
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime