Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

U gulaš uvijek dodajte ovu namirnicu: "Meso se samo razdvaja, a okus safta je za najveću ocjenu

Postoji mnogo načina za pripremu gulaša, a mi vam donosimo tajnu najboljeg
D.D. / Foto: Pixabay11. kolovoza 2024. 08:44
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Postoji mnogo načina za pripremu gulaša, a mi vam donosimo tajnu najboljeg - pravog gulaša koju je otkrio chef Ivica Štruml.

Odabir mesa najvažniji je dio posla

“Koristite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa. Meso buta će biti vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka važno je znati kada dodati meso. Luku je potrebna gustoća, slatkoća i okus koji nema notu “kuhanog luka”. Dakle ne smije biti previše prepržen jer se neće razgraditi. Također luk ne smije biti presvijetao jer jelo neće biti ukusno. Trebate naći sredinu, slično kao i kod pripreme rižota. Meso nasjeckajte na veće kockice, može do 5 centimetara. Jelo nije za izložbu, a tako će biti sočnije”, otkrio je Štruml.

Dodao je kako je masnoća koja se nalazi na mesu bitna, prenosi krstarica.

“Mesu nemojte skidati masnoću, nego samo opne i tetive. Masnoća će se otopiti i jelu dati dodatni “šmek”. Ne štedite na vinu, kao ni na kvaliteti odabranog vina. Najbolje vino je crno i ono koje volite piti uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Ako na primjer u Mađarskoj naručite gulaš, donijet će vam gulaš juhu. Austrijski je aromatičniji, ali ne i ljući.”

Sastojci

Za pripremu idealnog gulaša trebat će vam:

- Jedan decilitar suncokretovog ulja ili svinjske masti u istoj količini
- 1 kilogram junećeg vrata, veće kocke
- Pola kilograma crvenog luka
- 0,04 kg češnjaka
- 0,005 kg kumina ili pola žličice kima
- 4 lista lovora
- 1 manja vezica peršinova lista
- tjestenina

Priprema

U posudi debljeg dna, po mogućnosti širokoj, zagrijte mast dok se ne počne dimiti.

Dodajte nasjeckano meso i pržite ga na jakoj vatri pa ga potom izvadite.

Na preostalu masnoću dodajte sitno nasjeckani luk

“Nikada nemojte miješati, ribati, blendati ili raditi bilo što slično da bi sebi olakšali. Takav luk ima užasan okus u jelima”, savjetuje chef Štruml i nastavlja:

„Pržite luk uz povremeno miješanje dok ne poprimi zlatnu boju. Nemojte dozvoliti da poprimi smeđu boju. vratite meso, te uz miješanje dinstajte dok tekućina ne ispari. Na taj ste način dehidrirali meso. Podlijte vinom i kuhajte dok u potpunosti ne ispari. Okus će ostati. Sada ste drugi put dehidrirali meso. Dodajte dvije trećine nasjeckanog češnjaka i sitno naribano korjenasto povrće, tri lista lovora, mljevenu papriku, sol i papar. Povrće će pustiti tekućinu pa pustite da još jednom ispari. To je treća dehidracija. Po zvuku prženja znat ćete da je sva tekućina isparila”, otkrio je.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
23
Haha
3
Nice
7
What?
5
Laž
5
Sad
11
Mad
16
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
6
min
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
22
min
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak  na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
31
min
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
43
min
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
1
sat
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.