U Gradskoj knjižnici Marka Marulića sinoć je predstavljena knjiga “Jarpica riči” književnice Dunje Kalilić.

Knjigu su predstavile: učiteljica Nikica Sikirica i učenici 3.b r. OŠ Lučac, pjesnikinja Marina Čapalija i učenici OŠ Skalice, prof. Danijela Visković Veršić i učenici IV. gimnazije “Marko Marulić” i sama autorica, a sve nazočne u ime GKMM–a pozdravila je gđa Nataša Prkić.

“Jarpica riči” je zbirka čakavske poezije namijenjena djeci i odraslima, a osim pedesetak pjesama (ili pjesmopriča) sadrži i bogati riječnik tj. “Nike riči ča ji svak ne mora omar znat”.

Pjesme su vrlo aktualne, duhovite, likovi nama bliski poput braće, sestara, nona, none, teta, barbi, rođaka, a u fameju su ubrojeni i tić i pas. Tu su i susjedi tipičnih imena i originalnih nadimaka poput šjore Tere Ventule ili šjor Tona Njokula, svi predstavljeni u raznim smiješnim situacijama karakterističnima za našu Dalmaciju i grad Split.

U veselom raspoloženju i smijehu publika je oduševljeno pljeskom pozdravljala sve male i velike recitatore i izvođače koji su pojedine pjesme prikazivali kao prave igrokaze, dočaravajući svaki lik na vrlo uvjerljiv i duhovit način.

Autorica Dunja Kalilić u ovoj knjizi donosi svoj prijedlog za novu riječ za poljubac – JUB (umjesto pusa, kiss, cmok, poljubac i sl.,) u nadi da će je rado prihvatiti svi mladi jer je kratka, povoljna za “razgovore” i poruke na društvenim mrežama i sasvim je u duhu čakavskoga dijalekta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime