Na konferenciji za medije upriličenoj danas u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu najavljena je međuresorna vježba “Sigurnost 19”, koja će se održati u utorak 21. svibnja u Divuljama.

Konferenciji za medije su prisustvovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković te brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut je na početku konferencije izjavio da je cilj ove kompleksne vježbe uvježbavanje koordinacije svih dijelova sustava te isprobavanja novih kapaciteta koji će se koristiti u ovoj protupožarnoj sezoni. Istaknuo je da je najveću težinu u organiziranju ovako zahtjevne vježbe podnijela Hrvatska vatrogasna zajednica.

Glavni vatrogasni zapovjednik se na početku svog izlaganja osvrnuo na velik broj vatrogasnih intervencija posljednjih dana zbog nevremena i poplava. Također je istaknuo da je od početka godine zabilježen velik broj požara što je najava zahtjevne protupožarne sezone.

– Međuresorna vježba “Sigurnost 19” je samo jedna u nizu zadataka koji se odrađuju u sklopu priprema za sezonu, a prema Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godini – rekao je Tucaković.

Prezentirao je osnovne podatke o vježbi koja će se u nekoliko segmenata odvijati na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije 21. svibnja 2019. godine s početkom u 10 sati. Centralno događanje će biti u Divuljama gdje će sam tijek vježbe u realnom vremenu pratiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te drugi visoki dužnosnici.

Uz praćenje događanja na udaljenim lokacijama, u Divuljama će biti prezentirano uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca. Također će biti organiziran taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni.

Uz Divulje, vježba će se održati i u okolici Gračaca, na otoku Braču te na području NP Krka gdje će biti simulirani požari na otvorenome prostoru, dok će se na području tunela Sveti Ilija simulirati prometna nesreća. Sa svih točaka vježbe, u realnom vremenu će se slati slika u Operativno-vatrogasno zapovjedništvo (OVZ RH) u Divuljama.

Brigadni general Tuškan je istaknuo da, kao i u protupožarnoj sezoni, i u ovoj vježbi MORH koristi gotovo sve dostupne kapacitete. Od noviteta, u vježbi će se prezentirati korištenje besposadnog sustav “Orbiter”, a bit će prikazan prijevoz vatrogasnih vozila i oprema transportnim brodovima Hrvatske ratne mornarice. Također je istaknuo da su Protupožarne namjenski organizirane snage OSRH (PP NOS OSRH) spremne za izvršavanje zadaća pružanja pomoći sustavu civilne zaštite u gašenju požara.

Program vježbe ‘Sigurnost 19’
Divulje, utorak, 21. svibnja 2019.

09:30 Dolazak promatrača i predstavnika medija ispred zgrade Državne vatrogasne intervencijske postrojbe – sjedište Divulje (Put vojarne Divulje 18, Kaštel Štafilić)

10:00 Uvodno pozdravljanje u prostoriji Vatrogasnog zapovjedništva (2. kat)

10:01-10:05 Prezentacija besposadnog sustava „Orbiter“ u prostoriji Vatrogasnog zapovjedništva (2. kat)

10:05 -10:20 Praćenje vježbe
– prijenos slika s terena na ekran u realnom vremenu,

Tijek vježbe (odvija se simultano):

– okolica Gračaca, požar na otvorenome prostoru, zahvaćanje vode na jezeru Ričice, rad zemaljskih i zračnih snaga, prijenos slike u OVZ RH zapovjednim vozilom MUP-a i kamerama HŠ d.o.o. s odašiljača Čelavac (Zadarska županija)

– zaštita HE Jaruga i skladišta klorne stanice Vodovoda Šibenik, požar na otvorenom prostoru, ugroženi građani i NP Krka, izviđanje požarišta i prijenos slike u OVZ RH putem BZS HV-a „Orbiter 3” (Šibensko-kninska županija)

– nesreća na ulazu u tunel sv. Ilija, zbrinjavanje unesrećenih, rad vatrogasne postrojbe HAC-a, vatrogasnih snaga VZŽ Splitsko-dalmatinske (DVD Makarska) i hitne medicinske pomoći (HZHM), prijenos slike s tunela u OVZ RH putem kamera HAC-a (Splitsko-dalmatinska županija)

– požar na otoku Braču, Vidova gora, punjenje air tractora na Aerodromu Brač, prijenos slike u OVZ RH putem kamera VZŽ Splitsko-dalmatinske na Aerodromu Brač i kamere OiV d.o.o. na Vidovoj gori (Splitsko-dalmatinska županija)

10:20-10:30 Prigodna obraćanja, moderator – najava

10:30 – 10:33 Potpisivanje sporazuma
– Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske“, potpisnici: ministar obrane RH Damir Krstičević i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković
– “Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske gorske službe spašavanja”, potpisnici: ministar obrane RH Damir Krstičević i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić

10:33 – 10:38 Odlazak na lokaciju za praćenje vježbe koja se nalazi na prostoru Vojarne “Knez Trpimir” (za predstavnike medija će biti osigurani autobusi)

10:38-10:58 Pokazna vježba, Vojarna Knez Trpimir

Tijek vježbe:
– požar šume, prebacivanje snaga brodom HRM-a i desant vatrogasnih snaga helikopterom.
– djelovanje kopnenih i zračnih snaga u gašenju požara i izvlačenje vatrogasnih snaga te spašavanje ozlijeđenog vatrogasca putem HS Tima (DVIP + HGSS).
– tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje sudjeluju u vježbi (TT zbor)

10:58 Obilazak TT Zbora i izjave za medijeKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime