U KUDŽ-u “Filip Dević” u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja sinoć je održana radionica “Stari splitski plesovi”, na kojoj su građani svih dobi mogli naučiti osnove ove koreografije koja je postala jedan od zaštitnih znakova grada Splita.

Radionica je okupila dvadesetak građana, od kojih je njih petnaest bilo dovoljno “hrabro” (ili nije moralo otići ranije) da zaista i „zabalaju“ ovaj ples, koji su oduvijek htjeli naučiti, ali dosad nisu imali priliku. Zbog iskazanog interesa građana,

u „Devića“ se osniva rekreativna folklorna grupa za građane svih dobi, a prvi se, naravno, uči “splitski ples”! Grupa počinje s radom u ponedjeljak, 14 listopada u 20.30 sati, u prostorijama Društva, Petrova 46, a okupljat će se svakog ponedjeljka u 20.30 sati na istoj adresi.

Iz “Devića” pozivaju sve građane bez obzira na dob i plesačko iskustvo da se pridruže ovoj „glazbeno-plesno-društveno-tjelesno-povijesnoj“ aktivnosti, koja u ponudi različitih tipova rekreacija za odrasle zaista predstavlja nešto posebno i originalno!

A kako je bilo na održanoj radionici?

Maja FrapportiRoglić, dopredsjednica Društva, pozdravila je okupljene, između ostalog naglasivši da je “Filip Dević” pravi primjer cjeloživotnog učenja, jer okuplja članove svih dobi, od učenika nižih razreda osnovne škole, do onih u mirovini. Svi oni, baveći se sviranjem, plesom ili pjevanjem, predano se posvećuju svojim aktivnostima u Društvu, kroz koje stalno uče nešto novo.

Ante Jukić, tajnik, predstavio je sudionicima ovo trofejno Društvo 70 godina dugačke tradicije. “Filip Dević”, osnovan 1950. godine, danas okuplja dvjestotinjak članova koji djeluju u muškoj, ženskoj i mješovitoj klapi, orkestru, plesnom ansamblu, školi folklora i školi mandoline i gitare.

Čuvaju našu glazbenu tradiciju, i prezentiraju je svijetu na svojim putovanjima. Tako je ove godine mješovita klapa održala koncert u Albaniji, a plesni ansambl sudjelovao na Svjetskoj smotri folklora u Milanu i Torinu.

Marica Tadin, glazbena voditeljica plesnog ansambla, održala je zanimljivo izlaganje o povijesti splitskog plesa, te pokazala i objasnila dijelove muške i ženske splitske nošnje. Istaknula je izniman doprinos Branka Šegovića.

On je najzanimljivije elemente plesova koji su se plesali na našem području između dva svjetska rata, a čija bi izvedba na tadašnjim plesnjacima odnosno „šerenatama“ traja la i po dva-tri sata, sažeo u 6 minuta najzanimljivijih elemenata. Tako je nastala koreografija “stari splitski plesovi” kakvu danas poznajemo.

Zatim se zaplesalo! Mia Buzov, asistentica voditelja plesnog ansambla Društva, zajedno s Maricom Tadin, vodila je plesni dio radionice. Plesne korake polaznici su savladavali uz glazbu uživo orkestra “Devića”, što je zbilja privilegija i ekskluzivitet sam po sebi. Mladi plesači i plesačice iz plesnog ansambla asistirali su i značajno pripomogli da izvedeni koreografski oblici ostanu u okviru prepoznatljivosti. Griješilo se, ali i učilo, smijalo i družilo, a na kraju i zapjevalo. Jednom riječju – uživalo!

Stoga i ne čudi što je spontano „pao“ dogovor i za nastavak. Podsjetimo: u ponedjeljak, 14. listopada, u 20.30 sati, dođite u “Devića” u Petrovoj 46, na prvo okupljanje nove rekreativne folklorne grupe!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime