U DALMACIJI SE NA “VELIKO” KRŠE MJERE Održana krizma s preko stotinu ljudi, župnici ignorirali mjere

Ni roditelji nisu bili oduševljeni

Kako su  potvrdili i iz Dubrovačke biskupije, dvije krizme su se održale sredinom veljače; u župi Presvetog Spasitelja Mokošica bilo je 13 krizmanika, a župi Pomoćnice kršćana Orebić 11 krizmanika. Vrijedi spomenuti kako se sakrament potvrde krizmaniku dijeli uz prisustvo jednog kuma, što bi značilo kako je na krizmi u Mokošici bilo minimalno 26, a u Orebiću 22 ljudi. No, na fotografiji objavljenoj na mrežnim stranicama župe u Mokošici jasno je vidljivo kako je u zatvorenom prostoru, u crkvi, prisustvovalo više od 50 ljudi od kojih većina ne nosi maske, piše Dubrovački dnevnik.


Najbrojnija je bila krizma u župi Svetog Ilara u Mlinima gdje se krizmalo 34 krizmanika. Uz kumove, taj se broj penje na 68, a prisustvovali su i roditelji. Izvori za Dubrovački dnevnik tvrde kako je krizmi zasigurno prisustvovalo preko 100 ljudi. Sakrament potvrde, koji je podijelio don Miljenko Babaić, krizmanici su dobili 20. veljače, kad se situacija oko covida u Županiji bitno pogoršala, a Županijski stožer je nakon samo šest dana najavio strože mjere od Konavala do Stona.

Župnici ignorirali mjere

Iz Dubrovačke biskupije na upit Dubrovačkog dnevnika su odgovorili kako su se zbog epidemiološke situacije krizme lani odgodile za ovu godinu te kako su se, uz ovogodišnje, trebali krizmati i prošlogodišnji krizmanici.

„Zbog velikog broja krizmanika odlučeno je da će biskup ovlastiti župnike da mogu u svojim župnim zajednicama, uz dogovor s roditeljima i poštivanje svih epidemioloških mjera, podijeliti sakrament sv. Krizme,“ stoji u odgovoru Dubrovačke biskupije.

U prijevodu, župnici su bili ovlašteni podijeliti sakrament, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera, no oni su se na njih oglušili. Uopće, stječe se dojam kako ni Biskupija, a ni Stožer nisu bili upućeni u to što se naposljetku dogodilo. Odgovorili su i kako su, prema izvještaju župnika župe Svetog Ilara u Mlinima, krizmanici krizmani u odvojenim grupama uz poštivanje epidemioloških mjera, s čime je, tvrde, upoznat i Stožer. Međutim, na portalu Župčica objavljena je fotografija krizmanika koji su se fotografirali u crkvi s Babaićem, od kojih nitko ne nosi zaštitnu masku, a sama činjenica kako je održano okupljanje s preko 100 ljudi, u vremenu kad su javna okupljanja ograničena na 25 ljudi, a privatna na 10, govori dovoljno. Iz Dubrovačke biskupije su i sami u svom dodatnom odgovoru potvrdili kako su na održanim krizmama prekršene mjere.

„Kako bi se mogle poštivati važeće epidemiološke mjere, župnik u župi sv. Ilara Mlini je u komunikaciji sa Stožerom odlučio sakrament krizme podijeliti na dva odvojena slavlja. Predviđeno je bilo da u crkvi budu samo krizmanici i kumovi, dok su ostali trebali ostati ispred crkve. Sve tri krizme su održane u crkvi. S obzirom da se u praksi pokazalo da nije bilo moguće u potpunosti poštivati epidemiološke mjere, dana je uputa ostalim župnicima da krizme odgode,“ odgovorili su iz Biskupije.


Iz Biskupije su također odgovorili kako je od početka godine do kraja ožujka bila planirana podjela sakramenta krizme u ukupno sedam župa.

„Od toga su u dogovoru župnika i roditelja četiri krizme odgođene, a tri su se održale. Odgođene su dvije krizme koje su trebale biti u veljači i dvije krizme koje su se trebale održati koncem ožujka,“ stoji u njihovom odgovoru.Zanimljivo je kako su krizme, slučajno ili ne, župnici odgađali nakon upita Dubrovačkog dnevnika, premda se donedavno o njima razgovaralo kao da će se dogoditi i bile su u planu.

“Krizme nisu iznimka od pravila”

Dubrovački dnevnik uputio je upit Stožeru civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije odakle su odgovorili kako za održane krizme nisu vrijedila neka posebna pravila, izuzev onih koja su tad bila na snazi.

„Za održavanje krizmi ne postoje posebne mjere koje su izuzete iz izmjena Odluke, no uviđajući specifičnost situacije, Stožer CZ DNŽ početkom ožujka uputio je dopis Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (koja pokriva područje Neretve) te Dubrovačkoj biskupiji napomenuvši da se tijekom svih vjerskih okupljanja, u zatvorenim i na otvorenim prostorima, poštuju propisane epidemiološke mjere kako bi na takav način doprinijeli smanjenju mogućeg širenja koronavirusa tijekom vjerskih okupljanja na našem području,“ odgovorili su iz Stožera.

Iz Stožera su demantirali kako se ijedna od održanih krizmi dovodi u izravnu vezu sa zarazom Covid -19. Ipak, vrijedi spomenuti kako su od kraja veljače brojke novozaraženih u Župi počele naglo rasti, a početkom ožujka su premašile broj novozaraženih u Konavlima koje su imale najbrži porast novooboljelih od Covida u cjelokupnom razdoblju.

Roditelji nisu oduševljeni

Iz razgovora s nekolicinom roditelja, odnosno osoba koje su bliske roditeljima krizmanika, stječe se dojam kako oni u pravilu nisu bili oduševljeni činjenicom kako župnici planiraju održati krizme u vremenu kad se bilježi nagli porast novozaraženih u Županiji. Stoga uglavnom pozdravljaju odgode događanja, a neki od njih vjeruju kako do toga ne bi ni došlo da cijela priča nije došla do medija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
2
Grrr
10
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime