Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

U čemu je zapravo razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Sva tri proizvoda nastaju od voća, ali se razlikuju po sastavu, količini šećera i samoj teksturi
D.D. / Foto: Pixabay13. studenoga 2025. 19:39
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Možda ih svakodnevno mažemo na tost ili palačinke, ali malo tko zapravo zna koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade. Sva tri proizvoda nastaju od voća, ali se razlikuju po sastavu, količini šećera i samoj teksturi.

Prema Pravilniku o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu postoji čak osam kategorija slatkih namaza: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten-pire, piše N1.

Pekmez najgušći i najstariji oblik

Pekmez je najgušći i najstariji oblik voćnog namaza, koji se tradicionalno priprema bez dodanog šećera. Nastaje dugotrajnim ukuhavanjem voća – najčešće šljiva, marelica ili smokava – sve dok ne postane gust i taman.

Od džema se razlikuje po visokom udjelu voća i manjoj količini šećera. U mnogim krajevima Balkana pekmez se i danas priprema po starinskim receptima, često u bakrenim kotlovima na otvorenoj vatri.

Džem se radi od voćne pulpe

Džem ima želiranu strukturu i pravi se od voćne pulpe ili kaše jedne ili više vrsta voća, uz dodatak šećera i pektina. Kod ekstra džema, količina voća mora biti veća, a koristi se isključivo nekoncentrirana voćna pulpa. Pulpa su jestivi dijelovi ploda (bez kore, sjemenki i koštica) koji mogu biti narezani, dok se voćna kaša dobiva pasiranjem.

Marmelada ne smije sadržavati komadiće

Marmelada nastaje kuhanjem voća dok ne postane dovoljno gusta da se može mazati na kruh ili palačinke. Ne smije sadržavati komadiće voća, pa joj se često dodaje želatina.

Mnogi vjeruju da se marmelada pravi isključivo od agruma, no to nije točno. Vjerojatno je najpoznatija marmelada od marelice, ali popularne su i one od trešanja i jagoda. Marmelada se može pripremati od bilo koje vrste voća, a često se kombinira i više vrsta.

Danas se u industrijskoj proizvodnji često spajaju tradicionalne metode i moderne tehnologije, pa proizvođači nude varijante sa smanjenim udjelom šećera, bez dodataka ili čak s egzotičnim voćem poput manga, marakuje ili borovnice.

Stručnjaci savjetuju da pri kupnji obratite pozornost na udio voća u proizvodu – što ga je više, to je proizvod kvalitetniji. Pravi domaći pekmez, kažu, uvijek „stoji sam“, bez curenja i bez umjetnih zgušnjivača.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Plesni klub Sirena iz Splita trijumfirao na Dalmatian Dance Trophy 2025
7
min
Plesni klub Sirena iz Splita trijumfirao na Dalmatian Dance Trophy 2025
Naši plivači u Lublinu: Hribar među najboljih 16
13
min
Naši plivači u Lublinu: Hribar među najboljih 16
Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
34
min
Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
Uvjetna zatvorska kazna vozaču koji je vozio alkoholiziran i bez položenog vozačkog ispita
44
min
Uvjetna zatvorska kazna vozaču koji je vozio alkoholiziran i bez položenog vozačkog ispita
Ni podcijeniti, ni precijeniti': Najavna analiza Iza Pjace otkriva ključne Dinamove slabosti
50
min
Ni podcijeniti, ni precijeniti': Najavna analiza Iza Pjace otkriva ključne Dinamove slabosti
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.