Ponovno se od 2020. uvodi povratna naknada od 50 lipa za mliječne proizvode u PET ambalaži. Iz domaće industrije tvrde:

-Poskupit će domaći proizvodi jer uvoznici imaju uglavnom tetrapak ambalažu. Uvođenje naknade za PET ambalažu od 50 lipa neće osjetiti samo potrošači nego je to čisti udar na domaću industriju mlijeka. Hrvatska će biti jedina zemlja u EU koja će imati ovaj parafiskalni namet u mljekarskoj industriji, a prilično smo uvjereni da kupci zbog 50 lipa neće vraćati ovu ambalažu u trgovine kao što to čine s ambalažom od sokova i pića.

Za 24 sata govori to dobro upućeni sugovornik iz industrije mlijeka komentirajući najavu da će se iduće godine vratiti naknada za PET ambalažu i za mlijeko i mliječne proizvode koji se toče u boce od dva decilitra i veće. Naknada se uvodi, potvrdili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali će dati industriji vrijeme za prilagodbu. Pojedini proizvođači imaju najavu da će se naknada početi naplaćivati sredinom 2020

– Prijedlog izmjena i dopuna pravilnika i uredbe o otpadnoj ambalaži, koje uključuju uvođenje ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda… prošle su javno savjetovanje. Razmotrene su te su raspravljene primjedbe sa stručnim i interesnim skupinama. Temeljem toga usklađuje se tekst ovih propisa te se njihova objava očekuje u siječnju. Sukladno dogovoru, bit će određeno i vrijeme prilagodbe za mljekarsku industriju kako bi se uskladili sa zahtjevima propisa tako da odredbe o povratu mliječne ambalaže neće stupiti na snagu početkom iduće godine – odgovorili su.

Prevedeno, svi mliječni proizvodi i sokovi koji se toče u PET i staklenu ambalažu od dva decilitra i veću iduće će godine poskupjeti za 50 lipa zbog uvođenja ove naknade.

A prema tvrdnjama iz mljekarske industrije i predsjednika Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, Dalibora Jande, ova naknada prije svega će pogoditi domaće proizvođače.

Više informacija pročitajte ovdje.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime