“Tvrdnja da je TE Peruća ucrtana kao strateški projekt u smislu strategije prostornog razvoja nije točna, niti je strategija spominje”

"Naglašavamo još jednom da će TE Peruća zaustaviti dva inovativna projekta u Hrvacama koji zapošljavaju sad oko 200 ljudi, a u idućih par godina zaposlit će još oko 250..."

Doktorand fizike Mislav Cvitković, jedan od autora otvorenog pisma ministrici Martini Dalić, reagirao je na medijske napise u jednom dnevnom listu koji su ga citirali djelomično točno. Cvtiković je medijima poslao priopćenje u kojem iznosi točne citate. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
“Poštovani predstavnici medija,
 
Obraćam Vam se vezano uz današnji članak u jednim dnevnim novinama u kojem se citiraju i moje dvije izjave vezane za TE Peruća, a pritom ih se citira samo djelomično točno. 
 
Spomenute dnevne novine stavile su mi u usta kategoričku tvrdnju da je TE Peruća ucrtana u Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske, što ja nisam kategorički tvrdio, i na temelju te tvrdnje izvele niz zaključaka i spektakulrani naslov. 
Bez obzira na to što mediji često spekuliraju da bi spektakulizirali, inzistiram na preciznosti i točnosti u izricanju, pa zato treba točno reći stvari. A točno je sljedeće. 
TE Peruća u tekstu Strategije prostornog razvoja se ne spominje, niti je na ijednoj karti ucrtana. Međutim, na prikazu 4.9 koji se odnosi na elektroenergetski sustav (str. 191. Strategije), točno pokraj HE Peruća ucrtan je kvadratić za koji stoji “potencijalne lokacije za nove termoelektrane” (općenito), a isto tako je na prikazu 4.10 koji prikazuje transport ugljikovodika (str. 197. Strategije), ucrtan “planirani međunarodni magistralni plinovod” koji prolazi pokraj Sinja prema Hrvacima. U odgovorima na pitanja upućena tijekom savjetovanja kaže se da su “svi prikazi shematizirani i iz njih se ne povlače detaljne lokacije prikazanih sadržaja, odnosno građevina” (str. 172. Izviješća o provednom savjetovanju). 
Prema tome, tvrdnja da je TE Peruća ucrtana kao strateški projekt u smislu strategije prostornog razvoja nije točna, niti je strategija spominje. 
Ipak, prvo pitanje koje se nameće je koji je uopće smisao karte i strategije koja za svoje simbole kaže da ne predviđa detaljne okacije sadržaja. 
Drugo, nije jasno zašto je ucrtana “potencijalna lokacija termoelektrane” na Peruću pokraj HE Peruća, a bez da se igdje u tekstu spominje TE Peruća? Je li Vlada ovim potezom htjela zamagliti oči narodu i saborskim zastupnicima pa izbacila iz Strategije konkretno TE Peruća, a s druge strane udovoljiti investitorima i dvjema ministricama, pa ostavila ucrtanu potencijalnu lokaciju na jednoj karti? Kako drukčije tumačiti i ovo još jedno skrivanje točnih informacija od hrvatske javnosti? 
 
Naglašavamo još jednom da će TE Peruća zaustaviti dva inovativna projekta u Hrvacama koji zapošljavaju sad oko 200 ljudi, a u idućih par godina zaposlit će još oko 250, ugrozit će egzistenciju oko 70 obitelji koje žive od raznih oblika avanturističkog turizma na Cetini, uništit će budućnost preko 100 OPG-ova u Hrvacima, koji su svi u ekološkoj proizvodnji, od pčelara, preko mljekara do poljoprivrednika, dakle sve investicije koje su sami ljudi u Cetinskom kraju razvili budući da su od svih vlada RH toliko zaboravljeni. Termoelektrana znači uništenje strategijskog rezervoara od 570 milijardi litara pitke vode: ako procijenimo tek 10 lipa po litri, to je potencijano uništenje 57 milijardi kuna godišnje! Sa znanstvenog ekološkog motrišta, vrijednost toga resursa je nemjerljiva i u neposrednoj budućnosti samo može rasti, te je ikakva ugroza takvog resursa nedopustiva, i stanovnici Cetinske krajine zato je neće ni dopustiti. 
 
Molim Vas da ove činjenice prenesete u javnost u cilju istinitog i točnog informiranja svih hrvatskih građana. 
 
Hvala Vam na razumijevanju, 
Mislav Cvitković, mag. phys. “


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0