TUŽNA OBLJETNICA U srcu Poljica obilježena 76. obljetnica pokolja od strane talijanskih fašista i četnika

Sveta misa zadušnica za sve ubijene služena je je u 10.30 sati u župnoj crkvi sv. Ciprijana, a nakon toga uslijedila je komemoracija s polaganjem vijenaca kod Župne crkve

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović danas se u 10.30 sati kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima obilježila 76. obljetnica pokolja kojeg su združene snage talijanske vojske i četnika popa Đujića izvršile nad hrvatskim pukom u Gatima, kada je mučki ubijeno 96 osoba (od toga osmero djece), a selo spaljeno.


Sveta misa zadušnica za sve ubijene služena je je u 10.30 sati u župnoj crkvi sv. Ciprijana, a nakon toga uslijedila je komemoracija s polaganjem vijenaca kod Župne crkve.

Misu je služio don Ivan Vrdoljak, a na koncelebriranoj misi još su sudjelovali novi mjesni župnik don Ante Šošić, don Ivan Tadić , don Vlade Đuderija itd.

Među uzvanicima, misi i komemoraciji su nazočili dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić u svojstvu izaslanice predsjednice RH i Ante Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. Događaju je nazočio i omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

Najviše pozornosti okupljenih plijenilo je obraćanje Andrije Pivčevića (84), zadnjeg živućeg svjedoka strašnog pokolja koji je 1942. godine imao svega osam godina. “Oprostiti moramo, ali zaboraviti nikada”, naglasio je.

Organizatori komemoracije su Grad Omiš, Župni ured Gata i Mjesni odbor Gata, a u komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole “1. listopada 1942.”Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime