TUŽNA OBLJETNICA Krstičević i Šundov odali počast bojniku Davoru Joviću

Odmah na početku Domovinskog rata stavio se Hrvatskoj na raspolaganje te je s Četvrtom gardijskom brigadom prošao sva ratišta


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u petak, 29. studenog 2019. odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na grobu bojnika Davora Jovića, na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca, povodom druge godišnjice njegove smrti.


Ministar Krstičević rekao je kako je pokojni Davor Jović istinski heroj, hrvatski branitelj i junaku Domovinskog rata koji je već za života postao legenda.

– On utjelovljuje hrvatskog vojnika i sve vrijednosti Hrvatske vojske: hrabrost, poštenje, čast, vodstvo. On je bio uvijek prvi. Kada je domovini bilo najteže došao je u 4. gardijsku brigadu. Krenuo je od nule. Volio je svoju zemlju i svoj narod – ispričao je ministar i priznao kako je kao njegov prijatelj i suborac ponosan što ga je poznavao jer ga je, kako je kazao, učinio boljim zapovjednikom, ali i čovjekom.

– Najmanje što možemo je čuvati ovakve ljude ovakve heroje od zaborava. Hvala dragome Bogu živimo danas u miru zaslugom ovog čovjeka i svih znanih i neznanih hrvatskih vojnika. Imamo vas, Pauke, koji nastavljate slavni put pobjednika – poruka je ministra obrane Damira Krstičevića.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov prisjećajući se lika i djela Davora Jovića, kazao je kako nam je žrtva hrvatskih branitelja omogućila da uživamo u hrvatskoj slobodi i samostalnosti.

– Davore, hvala ti na svemu što si učinio i za sve mlade koji su došli u 4. gardijsku brigadu i pokazao im kako se to radi, kako je to biti vojnik, kako je to biti časnik i kako voljeti svoju domovinu – rekao je general Šundov.

Počast legendarnom Joviću odao je i vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

Heroj Domovinskog rata, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Davor Jović rođen je 1956. godine u Dugim Njivama kod Vrgorca. Bio je vrhunski sportaš, dvostruki prvak bivše države u full contactu. Odmah na početku Domovinskog rata stavio se Hrvatskoj na raspolaganje te je s Četvrtom gardijskom brigadom prošao sva ratišta. Dva puta bio je teško ranjen. 1997. godine pobijedio je na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske, utrci dugoj 76 km pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode”.

U njegovu čast i u znak sjećanja, to natjecanje od 2018. godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”. Umirovljen je 2003. godine, a preminuo je 27. studenog 2017. u 61. godini života.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime