Podijelite

Nakon više od mjesec dana boravka u Trogiru, turski teretni brod Haksa koji se umalo potopio nakon prodora mora u trup, napokon je izvan teritorijalnih voda Republike Hrvatske.

Haksa unatoč tolikom boravku na remontu u Brodotrogiru ima status “ograničena upravljivost” u međunarodnoj plovidbi, pa je turski vlasnik bio primoran organizirati siguran transport. Stoga je za Split potegao tegljač Gulf II koji Haksu vuče u istanbulsku luku Tuzla, piše Morski.

Podsjetimo, “Haksa” je plovio iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita. Usred plovidbe u Jabučkoj kotlini otvorila se rupa u trupu i počelo je nadirati more. Nakon intervencije ronioca Andy Marovića, brod je dvaput u jednom danu krpan i spašen od potonuća. Nakon toga odtegljen je do Brodotrogira, a da ne potone, brod su spašavali i vatrogasci ispumpavanjem mora.

Haksa je podrtina koja je unatoč nemaru i izraubanosti trupa, imao sve papire uredne. Zbog Hakse su se sazivale konferencije za medije htijući javnosti priopćiti kako su sve službe spremne, a kad se saznalo da je brod u jednom danu spašavao jedan jedini slučajno slobodan ronilac, o havariji Hakse odjednom silenzio stampa. Haksa nije jedina kanta koja slučajno pluta i ima sve certifikate za plovidbu, ali može i trebala bi biti lekcija, piše Morski.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime