TURISTIČKI HIT Otvorena kružna staza oko Peruna koja spaja Podstranu i Žrnovnicu

Ova kružna staza idealna je za rekreaciju i turizam čime će se dodatno obogatiti ponuda Žrnovnice i Podstrane

Već godinama Udruga Žrvanj iz Žrnovnice i Planinarsko društvo Perun iz Podstrane, predano rade na ekološkom osvještavanju kako tamošnjeg stanovništva, tako i šireg područja Splita.


Proteklih mjeseci uključili su se u izradu poučnih, turističkih staza  kojima žele doprinijeti turističkoj ponudi Podstrane, ali i Žrnovnice koja administrativno pripada Gradu Splitu. Na taj način obogaćuju ponudu ovog područja i lokalnom stanovništvu pomaže u uređivanju njihovih povijesnih staza čime žele povećati ukupan broj rekreativaca i turista.

Tako su članovi spomenute udruge i planinarskog društva prije 3 mjeseca krenuli u akciju čišćenja i označavanja, odnosno markiranja kasnoantičke staze koja spaja Žrnovnicu i Podstranu i prolazi kroz kanjon Vilar s druge strane asfaltne ceste. Ovom akcijom uspjeli su napraviti i očistiti kružnu stazu koja vodi do brda Perun.

Kružna staza ići će Žrnovnica centar- rimski put kroz Vilar- sv. Jure na brdu Perun- plaža u Strožancu- šetnjica uz rijeku Žrnovnicu, te povratak u centar mjesta.

– Taj put je nadovezan na stazu koja vodi na vrh Peruna gdje se nalazi kapelica sv. Jure i zamisao nam je bila da poboljšamo turističku ponudu ovoga kraja. Naš planinarski doprinos je da povežemo malo, a veliko brdo Perun kako bi se moglo hodati u krug. Gdje god krenete doći ćete na isto mjesto kroz stazu dugu 15-ak kilometara svisinskim razlikama od 450 metara – kazao je Ivica Lolić član uprave Udruge Žrvanj i član Planinarskog društva Perun.

U šetnji ovom stazom susrest ćete se i s morem, rijekom, planinom kulturnom baštinom, te gastronomskom tradicijom kojom Žrnovnica obiluje.

– Ovaj projekt je star 10 godina i konačno se realizirao. Bit će i kartografiran  na poticaj Turističke zajednice općine Podstrana koja je od Gorske službe zatražila izradu zemljovida Podstrane u koji jednim dijelom ulazi i Žrnovnica – kazao je Lolić.

Ova mogućnost pješačenja vrlo je privlačna stranim turistima i domaćim planinarima.Daljnji planovi su, kaže Lolić,  da se antički put zaštiti, da ga se očisti do kraja, odnosno do sela Srinjine gdje se nalazi veliki arheološki nalaz Lišnjak i da ga se poveže preko istočnog dijela Peruna s gornjom Podstranom.  Time bi se zaokružio taj “trokut” koji će biti jedan lijepi doprinos pješačkom turizmu koji je u velikom porastu.

U ovoj akciji sudjelovali su članovi Gorske službe koji su se uhvatili kartografije, dok su  terenski dio odradili članovi  PD Perun I Udruga Žrvanj zajedno s  brojnim volonterima i prijateljima iz drugih društava.

– Tri mjeseca je trajalo čišćenje staze, obilježavanje, markiranje, i sada se sati mjere u 4-znamenkastim brojevima. No, to su ipak darovani sati za javno dobro, što nas čini vrlo zadovoljnima – kazao je Lolić.

Naš sugovornik osvrnuo se i na tendencije pojedinaca da građevinskim otpadom uništavaju pojedine dijelove ceste Žrnovnica-Srinjine.

– Na ovom dijelu im dosta zgodnih mjesta gdje kamioni mogu ilegalno deponirati građevinski otpad, stolariju i općenito otpad kojemu tu nije mjesto. To nije opasan kemijski otpad, ali je vizualno vrlo primitivno. Svjedoci smo da pojedinci izbacuju određeni otpad i mislimo da je to odraz sveukupnog nerazumijevanja da je krajobraz temeljni kapital. Smatramo da bi bilo potrebno da komunalno redarstvo ponekad obiđe ovo područje, da se građani potaknu da to prijavljuju i da se taj dio očisti. Svi zajedno trebamo poštivati svoj okoliš, jer od njega živimo – kazao je naš sugovornik.

Obzirom da Žrnovnici trebaju gosti, a Podstrani sadržaji, ova kružna staza koja vodi do brda Perun idealna je prilika za rekreaciju i turizam.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0