– Ovo je kruna naših razvojnih projekata i izgradnje posjetiteljske infrastrukture. Ovaj most će biti točka preokreta u općinama Promina i Kistanje i gravitirajućim područjima i zadat će novi tempo razvoja. To je onaj element koji će dodatno povećati atraktivnost tog prostora na jedan način koji neće ugroziti prirodu. Ova posjetiteljska atrakcija koncipirana je tako da goste zadržava i usmjerava na rubne dijelove kanjona, što će povećati atraktivnost svih gravitirajućih prostora, prvenstveno Eko kampusa Krka u Puljanima, arheoloških nalazišta na Burnumu, Oziđanoj pećini i iznimno atraktivnih slapova Manojlovac – kazao je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić koji je dodao da je o ukupnoj vrijednosti projekta još uvijek prerano govoriti.

Izgradnja mosta dugog 462,5 metara, kako je kazao Šakić, krenut će kroz narednih godinu i pol do dvije, a sve ovisi o tempu izrade dokumentacije i dozvola. Idejni projekt je izrađen, a Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije donio je u studenom rješenje o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Osim mosta, planirano je i uređenje pristupnih putova za utvrde Nečven i Trošenj, piše ŠibenikIN.

– Srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj udaljene su petstotinjak metara i došli smo do osnovnog raspona mosta od oko 462 metra. Most je visećeg tipa tibetanskog stila, a odabran je zato što se htjelo što manje utjecati na sam prostor i prirodne ljepote koje se tamo nalaze. Nosiva konstrukcija su čelične užadi koje su položene na portale, jedan sa strane Nevčena, jedan sa strane Trošenja, a gazne površine i ostali dio konstrukcije čine stabilizacijska užad. Podna površina je bila zamišljena kao drvena, međutim s obzirom na uvjete mijenjat će se uz providnu konstrukciju kako bi se mogao usmjeriti pogled prema rijeci. Na sredini mosta pješački hodnik se nalazi na visini od 140 metara iznad rijeke Krke. Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj – kazao je Hrvoje Vukić, direktor projektnog ureda Blok.

Most je koncipiran tako da objedini funkcije pješačke staze i vidikovca i ponudi neposredan doživljaj krajolika i nedirnute prirode. Zbog boljeg uklapanja u krajolik, kao optimalno rješenje nametnula se relativno lagana konstrukcija visećeg pješačkog mosta. Projektanti su predvidjeli postavljanje dvaju portala i pješačkog hodnika na nosive čelične lančanice. Predviđena širina pješačkog hodnika je 160 centimetara, što odgovora punoj širini pješačke staze s dva pješačka traka.

Kako su kazali načelnik općine Promina Tihomir Budanko i zamjenik načelnika općine Kistanje Borislav Šarić, ovaj most puno će značiti za razvoj tih općina, a poglavito njihov turistički razvoj. Ovim projektom bit će povezani i Eko kampus Krka u Puljanima s Centrom za interpretaciju prirode Krka-vrelo života u Kistanjama na kojima su u tijeku građevinski radovi u sklopu projekta Nepoznata Krka.

– Realizacijom ovog projekta znatno će se produžiti trajanje sezone posjećivanja i povezat će se lijeva i desna obala Krke u cjelovitu turističku destinaciju. Samo uz veći rast turizma uz rijeku Krku možemo očekivati nove investicije i zapošljavanje – složni su Budanko i Šarić, kako javlja ŠibenikIN.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime