Ono čega su se pribojavali svi u turizmu sad se i dogodilo.

Nekoliko zemalja, i to onih iz kojih nam dolazi najviše turista, stavilo je Hrvatsku (ili neke njezine dijelove) na crvene liste. Radi se o Austriji, koja je prva proglasila Hrvatsku rizičnom zemljom, a Njemačka je danas na crvenu listu stavila dvije dalmatinske županije – Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku.

Slovenija će Hrvatsku danas staviti na crvenu listu, a BBC javlja da bi isto danas poslijepodne mogla učiniti i Velika Britanija, piše Index.

Bijeg turista iz Hrvatske

Iako bi se smjena turista u “normalnim” okolnostima očekivala tek u danima vikenda, zbog stavljanja Hrvatske na crvene liste turisti su već počeli odlaziti iz Hrvatske.

Na Lučkom se već od prijepodneva stvaraju gužve prema unutrašnjosti.

HAK javlja da su najveće gužve na graničnim prijelazima sa Slovenijom, posebno na graničnom prijelazu Macelj, kao i na cestama prema Maclju.

“Pojačan je promet i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i pojedinim graničnim prijelazima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila”, javlja HAK.

Prema najnovijim informacijama HAK-a, na graničnim prijelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i pol. Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se preko tri sata.

Gužve su i na granici prema BiH, gdje se također čeka oko sat i pol.

Na graničnim prijelazima s Mađarskom je situacija obrnuta – nema čekanja na izlaz iz Hrvatske, ali se na ulaz u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Hrvatska popodne na crvenoj listi Slovenije

Glasnogovornik slovenske vlade za pandemiju covida-19 Jelko Kacin najavio je da će Slovenija tijekom popodnevne sjednice staviti Hrvatsku na crvenu listu zemalja, što znači 14-dnevnu karantenu po povratku.

Prema pisanju slovenskoga lista Delo, odluka je već donesena i čeka se samo službena potvrda.

“Situacija je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što prije vrate iz nesigurne države”, rekao je Kacin.

Slovenski državljani koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj imat će još neko vrijeme omogućen povratak kući bez obavezne karantene, vjerojatno do kraja tjedna, piše 24.ur, prenosi Index.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je tijekom gostovanja u emisiji 24UR ZVEČER da se u neposrednom susjedstvu te zemlje stvorila potpuno nova epidemiološka situacija i da će biti pokrenute nove uredbe za Hrvatsku, a možda kasnije i Austriju, gdje se situacija također pogoršava.

Karantena i za vlasnike nekretnina i plovila

Hojs je naveo kako se za putnike iz Hrvatske razmatra uvođenje karantene, uz nekoliko iznimaka poput svakodnevnih poslovnih migracija ili liječničkog pregleda.

Kada je riječ o slovenskim državljanima koji su vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj, oni prema Hojsu ne spadaju u iznimke te će po povratku također morati biti u karanteni. Dodao je kako će im biti omogućeno razdoblje od 48 do 72 sata u kojem će moći organizirati sve što im je potrebno.

Napomenuo je da će na graničnim prijelazima tijekom vikenda sigurno biti gužve, ali da je policija u potpunosti spremna na takvu situaciju. Savjetovao je onim građanima koji nisu vezani turističkim aranžmanom da se u Sloveniju vrate prije petka.

“Vjerojatno će se zaraza proširiti i u one hrvatske županije koje sada izgledaju sigurno”

Bojana Beović, voditeljica vladine stručne skupine za covid-19, kazala je u uvodu emisije kako je karantena najjednostavniji i najučinkovitiji način zaustavljanja prijenosa zaraznih bolesti.

“Radi se o ograničavanju kontakta s drugim ljudima tijekom inkubacijskog razdoblja. Ako osoba u tom periodu nije u kontaktu s drugim ljudima, virus se neće širiti“, objasnila je Beović.

“Hrvatski građani mogu slobodno ići iz županije u županiju, tako da odlaze raditi u one županije u kojima ima više turizma. Vrlo je vjerojatno da će se zaraza tim putem proširiti i u ona hrvatska područja koja sada izgledaju sigurno”, upozorila je.

Hojs je rekao da su ga argumenti struke uvjerili da je najbolje staviti cijelu Hrvatsku na crvenu listu, posebno zbog ubrzanog trenda porasta broja slučajeva.

Beović je savjetovala onima koji se vraćaju iz Hrvatske, a koji su se zabavljali u noćnim klubovima, da prođu samoizolaciju u trajanju od pet do sedam dana te da se za to vrijeme ne druže s rizičnim skupinama, bilo u obitelji, bilo na poslu.

Rekla je da je situacija u Hrvatskoj sada jednako teška, ako ne i gora nego u Srbiji, piše Index.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime