O tome koliku tradiciju posjeduje balotanje u Dalmaciji i Hrvatskoj smo već pisali. Pisali smo i o boćarskom klubu „Naklice“ kao prvaku države. Velikom klubu iz malog mista u srcu Poljica. U istim tim Poljicima, točnije u Tugarama su svojevremeno odigrani prvi međunarodni turniri u bakelitnim balotama.

Ove godine je nakon 19 godina pauze (2001. godine organiziran posljednji turnir) odigrano nadmetanje mješovitih parova na terenima Tugare – Podume ili kako se u Poljicima od milja kaže „Tamo di je sve počelo“.

U zaista dramatičnom finalu (5:12, 12:8, 12:9) slavila je ekipa u sastavu Paola Stipić, Siniša Stipić i Maja Zelić protiv Marine Bulić i Gorana Bulića.

Pobjednicima nije sve išlo od ruke od početka nadmetanja s obzirom na to da je svestrana i iznimno ambiciozna Maja Zelić, koja se za nadmetanje dugo pripremala, slomila nogu na samom startu. Tu uskače prava junakinja finala Paola Stipić.

Tijek finala i što je odlučilo pobjednika:

Set i pol je, jučer jako dobri, Goran Bulić igrao nijansu bolje od Siniše Stipića. Marina Bulić je igrala nijansu bolje od Paole Stipić. Tada Stipić, kao bivši reprezentativac i jedan od najboljih igrača bakelita uopće (osvojio 30-ak titula posljednjih nekoliko godina s preko 80 posto pobjeda u finalima) vuče zadnjeg asa iz rukava i ide za balinom (odigrava prvi jednu do dvije balote). Tako se težište igre prebacuje na Marinu Bulić kojoj su tako odigrane balote osrednje kvalitete predstavljale izvjestan problem. Jedan od balotaških analitičara Miro Mrkonjić je sugerirao da ostaje žal kod Bulića, jer je po broju odigranih balota najučinkovitiji igrač finala, Goran Bulić, možda mogao ući u nadigravanje sa Stipićem i tako na jedan način rasteretiti svoju suigračicu. Finale nakon 19 godina na tako važnom mjestu za balote uopće je bila prezahtjevna utakmica za inače iznimno kvalitetnu Marinu. Marinu, koja je do set i pol prije kraja nadmetanja bila najbolja igračica čitavog turnira.

Marinino nešto lošije odigravanje i Goranov propust u strategiji igre je znalački iskoristila Paola Stipić, koja je u trećem i odlučujućem setu za ishod finala i čitavog nadmetanja, poprilično rasterećena naprosto briljirala. Odigravala je fantastično u serijama. Ukupno 20-ak iznimno kvalitetnih balota kojih se ne bi posramili niti najrenomiraniji igrači „bakelita“ u Dalmaciji. Svom je suigraču izradila nekoliko značajnih šansi za velike punte, da bi na kraju stigla odbližati ključne dvije balote za pobjedu te tako potpuno zasluženo stigla do titule najkorisnije igračice finala.

Paola Stipić i Maja Zelić su tijekom čitavog nadmetanja prezentirale međusobno zajedništvo, upornost te uz mnogo, zaista mnogo truda pokazale da dvije žene, jedna drugu mogu dovesti u ravnopravnost s muškarcima i to u materiji kojom se ipak više bave muškarci. Fantastično.

Organizacijski odbor nadmetanja je proveo finale po svim uputama HZJZ-a i stožera civilne zaštite. Natjecatelji prije finala nisu imali povišenu tjelesnu temperaturu. Također, sudac i igrači iz jedne i druge ekipe su pazili na međusobnu distancu (svaki na svojoj strani terena). SC Tugare za ovakve sportske priredbe imaju izniman potencijal. Ipak, obzirom na trenutno stanje u regiji, organizacijski odbor je najavio dužu pauzu u igranju balota s ciljem davanja jasnog i nedvosmislenog doprinosa suzbijanju pandemije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime