TUGA U DALMACIJI Iznenada preminuo istaknuti Bračanin Vinko Bakija: Bio je cijenjeni profesor, vatrogasni entuzijast…

"Njegovom sinu Luki (članu našeg DVD-a) i obitelji izražavamo najdublju sućut. Neka mu je laka hrvatska zemlja", poručili su u DVD-u Supetar


U Zadru je jutros u 54. godini života iznenada preminuo Vinko Bakija, doktor znanosti, profesor na Sveučilištu u Zadru i cijenjeni turistički vodič.


Bakija je rođen u Zadru, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992. godine te stekao akademski stupanj profesora sociologije i profesora francuskog jezika i francuske književnosti.

Znanstveni poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završio je 2010. godine i stekao akademski stupanj magistra znanosti. Od 2003. do 2005. godine radio je kao vanjski suradnik Ekonomskog fakulteta u Splitu, te od 2005. na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, javlja Antena Zadar.

Doktorski rad pod nazivom “Socioekonomska analiza modela održivosti razvoja turizma u lokalnim zajednicama: studija slučaja Pakoštane” obranio je 2017. godine.

Bio je predsjednik zadarske Udruge turističkih vodiča “Donat”, a 2019. je nagrađen nagradom “Nasmiješeno sunce” grada Zadra kao najbolji turistički vodič.Od Vinka su se oprostili brački vatrogasci:

“U samim našim počecima, u pokušaju da nakon Domovinskog rata ponovno pokrenemo tradiciju dobrovoljnog vatrogastva na našem otoku čitava je inicijativa počivala na energiji, entuzijazmu i čistoj tvrdoglavosti grupice ljudi među kojima je bio i Vinko Bakija.

On je bio glavna spona u realizaciji donacija o kojima je u ta poratna vremena ovisio naš rad te jedan od realizatora Operacije Florijan, dugogodišnje suradnje sa vatrogascima iz Velike Britanije zahvaljujući kojoj su naši vatrogasci u nekoliko navrata opskrbljeni vrijednom vatrogasnom opremom i vozilima.Bio je to jedan od temeljnih kamenova na kojem počiva naša današnja moderna vatrogasna postrojba ustrojena po svim pravilima vatrogasne struke u čijem su polaganju neizbježne i neupitne bile i ruke profesora Bakije.

Iznenadna smrt Vinka Bakije nenadoknadivi je zato gubitak, ne samo za akademsku zajednicu u kojoj je profesionalno djelovao već i za ovu našu vatrogasnu kojoj je u njenim najosjetljivijim trenucima nesebično pomogao svim svojim znanjem i sposobnostima.

Vječna mu za to hvala.

Njegovom sinu Luki (članu našeg DVD-a) i obitelji izražavamo najdublju sućut.
Neka mu je laka hrvatska zemlja”, poručili su u DVD-u Supetar.
Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
5
Hagić
5
Hmmm
3
Plač
141
Grrr
4
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime