Trump poručio Britaniji da ode iz EU-a ako joj Bruxelles ne da ono što želi

Trump je ponovio svoju potporu onim kandidatima za britanskog premijera koji su rekli da Velika Britanija mora napustiti EU do 31. listopada


Američki predsjednik Donald Trump komentirao je situaciju oko Brexita i činjenicu da se Velika Britanija ne uspijeva dogovoriti oko izlaska iz Europske unije.


Rekao je da bi Velika Britanija trebala odbiti plaćanje troškova brexita koji iznose 39 milijardi funti i “napustiti” pregovore o brexitu, ako Bruxelles ne da Londonu ono što želi.
Trump je u intervjuu za novine Sunday Times, uoči državnog posjeta Velikoj Britaniji u ponedjeljak, kazao i da da bi idući britanski premijer trebao poslati Nigela Faragea, žestokog zagovornika izlaska Britanije iz Europske unije, da vodi pregovore s EU-om.
Trump je kazao da Britanija mora napustiti EU ove godine.

“Moraju to učiniti”, rekao je. “Moraju završiti pregovore”, dodao je Trump.

“Ako ne dobiju ono što žele ja bih na njihovu mjestu otišao. Ako ne dobiješ pošten dogovor, odeš”, kazao je američki predsjednik, javlja Index.

Trump je ponovio svoju potporu onim kandidatima za britanskog premijera koji su rekli da Velika Britanija mora napustiti EU do 31. listopada, neovisno o ishodu pregovora.

Kandidati koji se za to zalažu su bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, kojega je Trump hvalio u intervjuu za novine Sun u petak, bivši ministar za brexit Dominic Raab i ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.Trump je također rekao da je pogreška konzervativaca što nisu uključili Faragea, vođu stranke Brexit, u pregovore s Bruxellesom nakon uspjeha njegove stranke na europskim izborima.

“Jako mi se sviđa Nigel. On ima puno toga za ponuditi, jako je pametna osoba”, rekao je Trump.

“Oni ga neće uključiti, ali razmislite kako bi im dobro išlo da su to učinili. To još uvijek nisu shvatili”, dodao je.

Američki je predsjednik rekao da bi morao “upoznati” vođu opozicijskih laburista Jeremyja Corbyna, prije dijeljenja najosjetljivijih američkih obavještajnih podataka s radikalnom lijevom vladom.

Velika Britanija, SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija imaju sklopljen sporazum za dijeljenje obavještajnih podataka, tzv. sporazum “pet očiju”.

Trump je upozorio britanske ministre da moraju biti oprezni, kako ne bi ugrozili dijeljenje podataka dozvolom pristupa kineskoj tvrtki Huawei u izgradnji 5G infrastrukture.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime