Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Trik Gordona Ramsaya za najukusnija jaja na oko: Nakon ovoga ih više nećete pripremati na stari način

Savjeti slavnih chefova poput Gordona Ramsayja za pripremu specijaliteta kao što su beef Wellington ili čokoladni souffle odavno su prihvaćeni kao vrhunski
D.D. / Foto: Pixabay27. srpnja 2025. 17:15
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ali što je s "običnim", svakodnevnim jelima? Postoji li za njih neki trik ili savjet kako ih poboljšati? Jer ono što mnoge zapravo zanima jest kako profesionalni kuhari pripremaju najosnovnije stvari u kuhinji, recimo, jaja na oko.

Gordon Ramsay je nedavno na društvenim mrežama otkrio kako je osmislio poseban način prženja jaja koji svaki put jamči savršeno pečen bjelanjak i hrskave rubove.

Pritom koristi i jedan neočekivani sastojak koji vjerojatno nikad niste probali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova koji ovom jednostavnom jelu dodaju dubinu okusa, prenosi N1.

Evo njegovih savjeta:

Koristite dvije vrste masnoće

Za jaja na oko ili kajganu, obično se koristi različita masnoća – ulje za prženje, maslac za miješanje. Maslac se koristi kod kajgane jer se prži na nižoj temperaturi, pa ne gori, dok ga viša temperatura potrebna za jaje na oko lako može pretvoriti u dim.

Ramsay kombinira oboje – baš kao kad peče steak. U neprianjajuću tavu stavlja obilnu količinu ulja (najčešće suncokretovog) i još veću količinu maslaca. Ulje sprječava da maslac zagori, a maslac daje bogat, pun okus.

Ne štedite na maslacu – Ramsay nikad ne štedi – jer upravo je to ključno za njegov način pripreme.

Okrećite tavu dok se jaja prže

Kad se ulje dobro zagrije, Ramsay ubacuje komad maslaca i razbija dva jaja u tavu – čak i prije nego što se maslac potpuno otopi. Odmah ih posipa solju, paprom i ljuskicama čilija kako bi se začini lijepo zalijepili.

Kad maslac počne pjeniti, lopaticom podiže rubove bjelanjka kako bi se jaja mogla slobodno kretati po tavi. Zatim okreće tavu u krug, tako da se pjenasti maslac prelijeva preko jaja. Time ih "zalijeva", baš kao što biste zalijevali steak, kako bi se gornji dio bjelanjka skuhao – bez okretanja jaja.

Ako vam je ova tehnika prezahtjevna, možete jednostavno žlicom preliti vrući maslac preko jaja. Cilj je da dobijete hrskave, zlatnosmeđe rubove, savršeno skuhan bjelanjak i mekani, tekući žumanjak. Ako vidite da se žumanjak prebrzo kuha, maknite tavu s ploče dok još zalijevate maslacem.

Završni dodaci: ljuto i slano

Nakon što makne jaja s vatre, Ramsay ih dodatno začini dok su još u tavi. Prvo dodaje sriracha umak – dobro poznati ljuti umak s okusom češnjaka i čilija koji se odlično slaže s jajima.

Ali iznenađenje dolazi poslije – Ramsay dodaje i nekoliko kapi umaka Worcestershire. Riječ je o fermentiranom britanskom umaku od octa, inćuna, soli, šećera ili melase, često s dodatkom češnjaka i začina.

Worcestershire ima dubok, slan i umami okus koji svakom jelu daje bogatstvo. U kombinaciji sa srirachom, rezultat su jaja koja nikad više nećete poželjeti pripremati na stari način.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
2
What?
3
Laž
0
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
3
sat
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
4
sat
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
4
sat
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
4
sat
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
7
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.