Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Trik Gordona Ramsaya za najukusnija jaja na oko: Nakon ovoga ih više nećete pripremati na stari način

Savjeti slavnih chefova poput Gordona Ramsayja za pripremu specijaliteta kao što su beef Wellington ili čokoladni souffle odavno su prihvaćeni kao vrhunski
D.D. / Foto: Pixabay27. srpnja 2025. 17:15
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ali što je s "običnim", svakodnevnim jelima? Postoji li za njih neki trik ili savjet kako ih poboljšati? Jer ono što mnoge zapravo zanima jest kako profesionalni kuhari pripremaju najosnovnije stvari u kuhinji, recimo, jaja na oko.

Gordon Ramsay je nedavno na društvenim mrežama otkrio kako je osmislio poseban način prženja jaja koji svaki put jamči savršeno pečen bjelanjak i hrskave rubove.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Pritom koristi i jedan neočekivani sastojak koji vjerojatno nikad niste probali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova koji ovom jednostavnom jelu dodaju dubinu okusa, prenosi N1.

Evo njegovih savjeta:

Koristite dvije vrste masnoće

Za jaja na oko ili kajganu, obično se koristi različita masnoća – ulje za prženje, maslac za miješanje. Maslac se koristi kod kajgane jer se prži na nižoj temperaturi, pa ne gori, dok ga viša temperatura potrebna za jaje na oko lako može pretvoriti u dim.

Ramsay kombinira oboje – baš kao kad peče steak. U neprianjajuću tavu stavlja obilnu količinu ulja (najčešće suncokretovog) i još veću količinu maslaca. Ulje sprječava da maslac zagori, a maslac daje bogat, pun okus.

Ne štedite na maslacu – Ramsay nikad ne štedi – jer upravo je to ključno za njegov način pripreme.

Okrećite tavu dok se jaja prže

Kad se ulje dobro zagrije, Ramsay ubacuje komad maslaca i razbija dva jaja u tavu – čak i prije nego što se maslac potpuno otopi. Odmah ih posipa solju, paprom i ljuskicama čilija kako bi se začini lijepo zalijepili.

Kad maslac počne pjeniti, lopaticom podiže rubove bjelanjka kako bi se jaja mogla slobodno kretati po tavi. Zatim okreće tavu u krug, tako da se pjenasti maslac prelijeva preko jaja. Time ih "zalijeva", baš kao što biste zalijevali steak, kako bi se gornji dio bjelanjka skuhao – bez okretanja jaja.

Ako vam je ova tehnika prezahtjevna, možete jednostavno žlicom preliti vrući maslac preko jaja. Cilj je da dobijete hrskave, zlatnosmeđe rubove, savršeno skuhan bjelanjak i mekani, tekući žumanjak. Ako vidite da se žumanjak prebrzo kuha, maknite tavu s ploče dok još zalijevate maslacem.

Završni dodaci: ljuto i slano

Nakon što makne jaja s vatre, Ramsay ih dodatno začini dok su još u tavi. Prvo dodaje sriracha umak – dobro poznati ljuti umak s okusom češnjaka i čilija koji se odlično slaže s jajima.

Ali iznenađenje dolazi poslije – Ramsay dodaje i nekoliko kapi umaka Worcestershire. Riječ je o fermentiranom britanskom umaku od octa, inćuna, soli, šećera ili melase, često s dodatkom češnjaka i začina.

Worcestershire ima dubok, slan i umami okus koji svakom jelu daje bogatstvo. U kombinaciji sa srirachom, rezultat su jaja koja nikad više nećete poželjeti pripremati na stari način.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
2
What?
3
Laž
0
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Na Klisu otvorena izložba o dvoru kralja Tomislava
15
sek
Na Klisu otvorena izložba o dvoru kralja Tomislava
Održana promocija monografije Hrvatskog planinarskog društva "Mosor"
5
min
Održana promocija monografije Hrvatskog planinarskog društva "Mosor"
SDP Split: "Gradonačelnik Tomislav Šuta je danas u Saboru dignuo ruku za Bačićeve zakone..."
13
min
SDP Split: "Gradonačelnik Tomislav Šuta je danas u Saboru dignuo ruku za Bačićeve zakone..."
Znate li što znače brojevi na ventilima radijatora?
30
min
Znate li što znače brojevi na ventilima radijatora?
Iz sefa pulskog suda ukraden pištolj, a Ministarstvo pravosuđa nije izvijestilo javnost
44
min
Iz sefa pulskog suda ukraden pištolj, a Ministarstvo pravosuđa nije izvijestilo javnost
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
    Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
    14. prosinca 2025. 22:23
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.