Izloženost virusu SARS-CoV-2 odgovorna je za većinu infekcija otkrivenih u novorođenčadi, pri čemu su istraživači analizirali 176 prijavljenih slučajeva. Međutim, nalazi studije sugeriraju da je 30 posto prijavljenih slučajeva virus možda steklo od majke, piše N1.

Daniele De Luca i kolege izveli su meta-analizu objavljenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 u novorođenčadi.Ukupno je analizirano 176 slučajeva, koji su prijavljeni do 30. kolovoza 2020. Autori su otkrili da je 70 posto slučajeva rezultat izloženosti okolišu. Trideset posto vjerojatno je rezultat vertikalnog prijenosa, odnosno prijenosa virusa s majke na bebu, a oko 9 posto od 176 slučajeva potvrđeno je kao rezultat vertikalnog prijenosa s infekcijom stečenom prije ili tijekom poroda.

Autori su primijetili da su klinički simptomi slični onima zabilježenim u starijih bolesnika, uključujući respiratorne poteškoće (52 posto slučajeva), vrućicu (44 posto ), i gastrointestinalne (36 posto) i neurološke (18 posto) simptome.

Promatrajući infekcije koje su se dogodile najmanje 72 sata nakon rođenja, autori su otkrili da se čini da je kod dojenčad koja su boravila u krevetiću pored svoje majke u bolnici veća incidencija zaraze virusom SARS-CoV-2.

Autori također primjećuju da dojenje nije povezano sa zarazom koronavirusom i sugeriraju da je virusni prijenos mlijekom rijedak, ako uopće postoji. Međutim, potrebne su daljnje studije koje će to potvrditi. Također su naglasili da je potrebno osigurati odgovarajuće higijenske mjere i zaštitnu opremu kako bi se smanjio rizik prijenosa, prenosi Medical xpress.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime