‘TRAUME’ SPLITSKE TVRTKE NIKAKO NE PRESTAJU: “Stečajni upravitelj je trljao ruke od sreće”

O ovoj agoniji osvrnuli su se iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju


Kristina Vidan

Traume koje prolazi splitska tvrtka Mils Mljekara nikako ne prestaju, napisali su danas na Facebook stranici iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju.


Evo što su još o ovoj temi napisali:

– Put je pravi hrvatski. Još 1990. Todorić je postao vlasnik Milsa kojeg je 1996. prodao Kutli. Kasnije je vlasnik Fima grupa iz Varaždina (afera Spice), a tu je i presudu direktorici Milsa za malverzacije od 2007.-2012. godine. Nekad perspektivnu tvrtku, s takvim poslovnim putem mogao je stići samo stečaj koji dolazi 2014. godine sa 64 radnika i 110 milijuna kuna duga.

Na samom kraju 2019. godine dolazimo i do prodaje vrijedne nekretnine uz West gate, na kojoj će se jednog dana moći graditi neboder.

Cijeli postupak za prodaju od samog početka krenuo je u krivom pravcu. Naime, za prijavu na 4. dražbu bilo je potrebno uplatiti, ni manje ni više nego 10 lipa pa se prijavilo čak 159 sudionika te su stigle nevjerojatne 2.582 ponude.

Kad je tako mali polog normalno je da se prijave i brojni špekulanti. Nudiš cijenu napamet, a jedino što možeš izgubiti je 10 lipa, S druge strane, ako pronađeš investitora, imaš ogromnu zaradu.Na trećoj dražbi, za cijenu od 14,2 mil. kn, nije bilo ponuda. Odmah je bilo čudno kako tada nije bilo ponuditelja, a sada se stiglo do nevjerojatne cijene od 37,5 mil. kn. Stečajni upravitelj je trljao ruke od sreće, ali je svima valjda bilo jasno da prodaja i neće teći tako glatko.

I, 26.8.2019. dosuđena je imovina najboljem ponuđaču, koji ne uplaćuje iznos već kreće u sudsku bitku za što dužu odgodu. Skoro šest mjeseci procesa je bilo potrebno za dosudu drugom na listi. Međutim, ni on ne uplaćuje iznos. Ovaj put, srećom, bez sudskih procesa pa je nakon samo mjesec dana, u ožujku 2020., nekretnina dosuđena trećoj na listi. Pogađate, ni ona ne uplaćuje iznos.Nakon novih sudskih procesa, u listopadu 2020. (nakon 7 mjeseci !) i treći “kupac” se odbija. Ujedno se prihvaća prijedlog HPB-a, kao najvećeg vjerovnika, uz podršku stečajnog upravitelja, o poništenju cijele dražbe jer ovako može trajati u nedogled.

Samo, ni tu nije kraj. Na tu odluku žali se 5 ponuđača s liste, navodeći kako je dražba bila legalna i ne postoji osnova za poništenjem iste. Razlog što su prvi odustali ne čini njih špekulantima. Zanimljivo je da je jedan od ponuđača i susjed, West gate.

I konačno, jučer sud prihvaća njihovu žalbu te dosuđuje nekretninu četvrtom najboljem ponuđaču (37,4 mil. kn) koji će u sljedećih mjesec dana (ako ne bude sudskih postupaka) pokazati koliko je ozbiljan.

Nitko ne zna krije li se i koji pravi kupac na ovoj nepreglednoj listi ponuda ni koliko dugo će potrajati postupak. Ali, ovakvim tempom (6 mjeseci po ponuđaču) dosuda bi mogla potrajati desetljećima – napisali su iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
3
Hagić
2
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
28
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime