Tradicionalno druženje ratnika 141. brigade na Malačkoj

Početak lipnja i ove je godina bila prilika za druženje hrvatskih branitelja, koji su svoj ratni put prošli kao pripadnici 141. brigade.

Početak lipnja i ove je godina bila prilika za druženje hrvatskih branitelja, koji su svoj ratni put prošli kao pripadnici 141. brigade, a druženje, koje se održalo u planinarskom domu na Malačkoj organizirala je Udruga veterana i prijatelja 141. brigade, javlja Kaštela.org.


Nekadašnji suborci, predvođeni predsjednikom udruge Nediljkom Burazinom, u društvu gradskih čelnika Denisa Ivanovića i Grgice Benutića, prvog čovjeka Koordinacije braniteljskih udruga Mirka Sušca, predstavnika udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, kao i brojnih prijatelja, ovo su druženje započeli zajedničkom molitvom u Spomen obilježju te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred Centralnim križem, za sve svoje poginule i nestale suborce.

Druženje je potom nastavljeno u planinarskom domu, uz prisjećanje na ratne dane, brojne tragične, ali i vesele trenutke te uz zajednički fažol koji su pripremili vrijedni kuhari.
Hrvatski ratnici i članovi njihovih obitelji i prijatelji potom su se ogledali i u partiji balota.

Odlukom Predsjednika RH od 12. studenog 1991. godine ustrojena je 141. brigada HV. Nastala je od pripadnika Prvog splitskog dragovoljačkog bataljuna i dragovoljaca sa područja grada Kaštela te drugih organiziranih postrojbi i skupina.

U studenom 1991. godine dio brigade izvršava borbene zadaće na Južnom bojištu, a sredinom prosinca dio brigade odlazi na drnišku bojišnicu, gdje ostaju do kraja srpnja 1992. godine.

Brigada je potom iz „R“ preustrojena u „B“ formaciju snage jedne ojačane bojne sa cca 750 pripadnika. Nakon razvojačenja većeg dijela postrojbe, preostali dio odlazi na Južno bojište, gdje su bili do sredine listopada 1993. godine. Brigada je otišla u pričuvu krajem 1994. godine, a ponovo je mobilizirana tijekom operacije Oluja, a  područje razmještaja brigade bilo je na bosansko-grahovskoj bojišnici, pišu Kaštela.org.


Brigada je bila angažirana i u oslobodilačkim operacijama Maestral i Južni potez, a krajem 1995. godine dolazi do razvojačenja najvećeg dijela pripadnika , dok manji dio ostaje u sastavu do 30. lipnja 1996. godine.

Na ratnom putu 141, brigade život je izgubilo 60 njenih pripadnika, a odlukom predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OSRH, 141. brigada odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0