U splitskom Klubu Zona tijekom 2019. godine postavljeno je ukupno osam izložbi u sklopu ciklusa “Mladi izlažu”. Ovim projektom Klub Zona pružio je mladim umjetnicima iz Hrvatske i okolnih zemalja priliku da svoja umjetnička djela predstave splitskoj publici. Među njima se našao i Splićanin Tomislav Margan.

Od malih nogu je, kaže, ‘naginjao’ umjetnosti, a danas kao profesor likovne kulture osnovnoškolce uči kako razvijati svoj umjetnički talent.

Tijekom i nakon studija na Umjetničkoj akademiji postavio je više skupnih i jednu samostalnu izložbu, a Splićanima se u Klubu Zona predstavio izložbom slika naoko običnih, svakodnevnih predmeta pod nazivom “Vanitas”.

– Izložba “Vanitas” se dogodila slučajno. Radom na brojnim projektima, neki motivi i ideje su se počele ponavljati i pričati priču za sebe te je nekako logično bilo to usmjeriti u nekom konkretnom smjeru. Sama poruka, kao takva ne postoji, nego je izložba više nekakvo promišljanje o religioznim temama u izmijenjenim i namjerno iskrivljenim okvirima neke, sada možda i zaboravljene umjetnosti. Slučajno sam naletio na natječaj Kluba Zona za izlaganje i prijavio se bez ikakvih očekivanja.

Kako si se odlučio ‘postati’ umjetnik?

– Od malih nogu sam naginjao umjetnosti i kreativnom izražavanju i nekako sam oduvijek znao što želim biti. Iako se ne smatram umjetnikom u klasičnom smislu te riječi, što god radio uvijek bih bio, na neki način s tim povezan, tako da sam kao životni poziv odabrao raditi kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi.

Imaju li mladi umjetnici u Splitu dovoljno prilika za rad i razvoj? Postoji li ‘umjetnička scena’ na kojoj bi mogli pronaći svoje mjesto?

– Smatram da donekle imaju prilika, iako treba znati gdje ih tražiti. Umjetnička scena postoji i mislim da ima dosta mladih umjetnika s velikim potencijalom, ali je nekako okrenuta sebi i javnost definitivno nije upoznata s istom.

Kako komentiraš općenito stanje u Splitu po pitanju prilika za mlade? Jesi li ikada razmišljao o odlasku?

– Stanje u Splitu je daleko od idealnog, ali mislim da nije grozno. O odlasku u nekim trenucima jesam razmišljao zbog nedostatka adekvatnog zaposlenja, ali mi je drago da sam ostao tu i da nisam morao otići. Zaposlenje, prijatelji i drugi čimbenici su bili dovoljni za ostanak.

Iz perspektive jednog umjetnika, kako komentiraš promociju Splita kao turističke destinacije? Je li kulturna baština kvalitetno prezentirana ili bi to ipak moglo bolje?

– Split je definitivno zanimljiva turistička destinacija, ima dosta toga za ponuditi, ali samu prezentaciju svega toga i srljanje u masovni turizam nikako ne podržavam. Split prije svega vidim kao grad kulture, bogate povijesti i nasljeđa, a ne kao ugostiteljski objekt koji nudi jeftinu zabavu s kulisama nekog prošlog vremena.

Čime se trenutno baviš? Pripremaš li kakvu izložbu u bliskoj budućnosti?

– Trenutno se uglavnom bavim svojim poslom, odnosno radom u školi jer to iziskuje dosta vremena. Za kreativno izražavanje se tu i tamo nađe vremena. A planovi uvijek postoje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime