Tomasović i Vukušić iznijeli zahtjeve ministru Milanu Kujundžiću

Liječnici su pisali, zbog, kako kažu, uočenih nepravilnosti

Jedan od kandidata za čelnika Hrvatske liječničke komore (HLK) dr. Hrvoje Tomasović i njegov zamjenik na toj poziciji dr. Herman Vukušić, pisali su ministru zdravstva prof. dr. Milanu Kujundžiću, zbog, kako ističu, uočenih izbornih nepravilnosti u toj liječničkoj organizaciji s javnim ovlastima. Prema pisanju portala Direktno, od ministra traže nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbornog procesa u HLK, obustavu izbornog procesa te utvrđivanje odgovornosti nadležnih osoba u Komori.


Dr. Hrvoje Tomasović s dr. Hermanom Vukušićem koji bi u slučaju izbora bio njegov zamjenik, prvi je među šestero aktualnih kandidata javno istaknuo svoju kandidaturu za čelnika te važne liječničke organizacije bez čijeg odobrenja za rad niti jedan liječnik ne može raditi u Hrvatskoj. S obzirom da će se izbori u HLK, koji se održavaju od 20. do 26. svibnja, po prvi put održati putem elektroničkog glasovanja, otvaraju se mnoga pitanja.

Na ista su upozorili dr. Tomasović i dr. Vukušić u svom pismu ministru Kujundžiću, čije glavne dijelove prenosimo:

“Poštovani gospodine ministre,

ovim dopisom želimo Vam skrenuti pažnju na ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu te zatražiti od Vas postupanje po istom.

U svojem javnom istupu (Jutarnji list od 11. ožujka ove godine) voditelj Središnjeg ureda Hrvatske liječničke komore, gospodin Ivan Bojčić, izjavio je kako se predstojeći elektronski izbori u HLK vrše putem sustava koji Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) radi i razvija za izbore na nacionalnoj razini, a HLK će kao institucija taj sustav prva “testirati i provesti”.


Nismo upoznati s odlukom Vlade RH kojim se članstvo HLK stavlja u poziciju ispitne skupine za testiranje sustava e-izbora na razini države, a dvojimo da takva odluka i postoji, jer je protuzakonita.

Ukoliko je sadašnje nelegitimno čelništvo HLK željelo iskustva temeljena na “prvim elektroničkim izborima u Hrvatskoj i u ovom djelu Europe” podijeliti s nekim drugim, trebalo je, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka zatražiti privolu svojeg članstva, posebice stoga jer je HLK (po riječima gospodina Bojčića) već integrirala bazu članova s mirovinskim sustavom!Za ovakovu obradu podataka baze članova HLK nitko od članova nije dao prethodnu privolu sukladno članku 32. Opće uredbe o zaštiti podataka, te je zbog toga 26. travnja ove godine Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) upućena i prijava protiv HLK.

Za one članove koji nisu skloni elektroničkom glasovanju, ili nemaju “pametnu” liječničku karticu, svoje biračko pravo mogu stvariti dopisnim glasovanjem jer se članu može, ali samo na njegov zahtjev, omogućiti dopisno glasovanje.

Odluka Komore da zahtjevi za dopisnim glasovanjem koji fizički nisu zaprimljeni u Tuškanovu 37 dana 19. travnja do 24.00 sati u suprotnosti je sa pozitivnom zakonskom regulativom u RH, te mnoge članove HLK (pogotovo one koji ne žive u Zagrebu) stavlja u diskriminacijski položaj.

Što je sa zahtjevima koji su poslani i tjedan dana prije navedenoga roka, ali zbog drugih faktora na koje se ne može utjecati (pošta), stignu u HLK nakon 19. travnja?

Što je s kolegicama i kolegama koji su željeli dopisno sudjelovati na izborima, ali su odustali zbog ovakovih protupravnih odredbi jer su se našli u poziciji da se ne stignu prijaviti na vrijeme?

Ne možemo se, poštovani gospodine ministre, oteti dojmu da sadašnje nelegitimno vodstvo HLK sustavno radi na destimulaciji članstva za dopisno glasovanje, što je zabrinjavajuće u svjetlu činjenice da veliki broj članova još nije niti preuzeo svoje kartice za elektroničko glasovanje!

Ovako postavljena pravila omoguću pravnu nesigurnost i mogu uzrokovati nepravilnosti i nejednakost u izbornom procesu.

Stoga, s obzirom na prethodno navedene činjenice, tražimo od Vas da sukladno članku 69. Zakona o sustavu državne uprave kao središnje tijelo državne uprave provedete neposredni nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbornog procesa u HLK!

U tom smislu tražimo i da se provedu mjere kojima će se obustaviti ovakav dvojben proces izbora te ujedno kao nadležno tijelo pokrenete postupak za utvrđivanje odgovornosti nadležnih osoba u HLK!

Na koncu, ali nikako i najmanje važno, napominjemo da je HLK pravna osoba s javnim ovlastima u zdravstvu te je biranje osoba koje će predstavljati ovo tijelo javne vlasti proces od šireg društvenog interesa, pa kao takav mora biti zakonit, objektivan, transparentan i pravičan!”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime