Ciklona sa središtem iznad sjeverne Italije sve naglašenije djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Zasad najnestabilnije vrijeme ima Jadran. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 13:30 u Dolu na otoku Hvaru palo je čak 50 litara kiše po kvadratnom metru. Upravo su ovo područje u ranim popodnevnim satima zahvatili grmljavinski oblaci pa je bilo većih količina oborina u kratko vrijeme, a na dijelovima otoka bilo je i bujica.

Satelitska snimka naoblake i procjena oborina (Vrijeme & radar)

Od ostalih područja koja su primila veće količine oborina u spomenutom razdoblju izdvajaju se Kaštel Štafilić 34 mm, Milna (Brač) 31 mm, Biograd na Moru 29 mm, Poljica – Marina 26, Stari Grad (Hvar) 25, Zadar, Okrug Donji (Čiovo) i Lučice (Brač) 20 mm. Kako će ciklona popodne i navečer sve više jačati, lokalno će u Dalmaciji pasti preko 50 litara kiše, a ponegdje se ukupna dnevna količina oborina može približiti ekstremnih 100 mm.

Dok su jučer u mnogim predjelima temperature zraka bile iznad 20 Celzijevih stupnjeva, danas je osjetno zahladilo, pa su čak i uz obalu temperature zraka ponegdje ispod 15°C. Tako je u Splitu i Zadru 14°C, a u Šibeniku samo 13°C. Trenutno je najtoplije na vrgoračkom području gdje su temperature do 17°C.

Dan na sjevernom Jadranu obilježava bura koja je tek u jačanju, ali koja već podno Velebita ima orkanske udare. Primjerice kod Senja se mjere udari do 122 km/h, no značajnije jačanje bure očekuje se navečer i osobito u ponedjeljak. U Dalmaciji pušu jugo i levant. Jugo je jutros u Splitu imalo udare do 85 km/h, a na dubrovačkom području do 70 km/h.

IZVJEŠĆE HAK-a od 13:30

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. Skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići (ograničenje brzine je 80 km/h).

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

POMORSKI PROMET

U prekidu su

katamaranska linija Split – Hvar – Vela Luka – Ubli;
katamaranska linija Vis – Split – Vis s polaskom iz Visa u 18:00 h i 19:45 h iz Splita;
katamaranska linija Split – Bol – Jelsa s polaskom iz Splita u 16:00
katamarana linija Sobra-Šipan-Dubrovnik;
brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime