Graditeljsko geodetska tehnička škola u Splitu je UNESCO ASP net škola koja se usredotočuje na učenje o kulturnoj baštini, arhitektonskim spomenicima i UNESCO zaštićenoj spomeničkoj baštini u Erasmus+ projektu koji pomaže učenicima da prošire kulturne i baštinske vidike.

POVEZANI SADRŽAJ

ZA NJIH NEMA ODMORA Splitski učenici marljivo rade na predstavljanju baštinskog blaga grada Splita

Učenici koji sudjeluju u tom projektu su: Ante Dražen Tranfić, Marta Vladušić, Ante Pauk, Petar Alfirević, Toni Šarolić, Bernarda Franić, Daniel Barada, Petar Bašić, Ivan Žižić, Magdalena Vukušić.

Oni predstavljaju baštinsko blago Splita izradom maketa u drvu, prostoručnim crtanjem, videozapisima, crtanjem tlocrta, presjeka i 3d vizualizacija koje rade u progeCADu i u Sketchupu. Učenik Petar Alfirević, samouki velemajstor u Sketchupu,kome se i profesionalci dive o tome kako je napravio hvalevrijedan tlocrt Dioklecijanove palače kaže

– Tlocrt sam radio par dana,a nisam imao mjere. Našao sam davnu sliku tlocrta te sam radio po njoj. Slika nije nacrtana u mjerilu, ali je u omjeru što bi značilo da je omjer veličina dobar- rekao je.

Zadivljuje to što je Petar samouk, a već može stati uz bok profesionalnim crtačima u Sketchupu. Strast su mu detalji palače koje s ljubavlju crta.

Učenik Petar Bašić istražuje način života i običaje Dalmatinske zagore. Zanima ga i zavičajno-identitetska gastronomija. Baštinac je i humanitarac. U humanitarnoj akciji za Dom Stančić nafrigao je 60 uštipaka i donirao 300 kuna. Snimio je film o procesu izrade uštipaka i toplo ga preporuča svima koji žele isprobati koji novi recept u doba korone. Petar kaže

– Uštipci su dobar nadomjestak za kruh, lako se i brzo pripremaju. Potrebna je stara tava i dobra vatra.

Film možete pogledati u nastavku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime