Početak novog tjedna donosi tek prolazno smirivanje vremenskih prilika. U većini predjela zapuhala je slaba do umjerena bura, a podno Velebita ima i olujne udare. Za razliku od uobičajene bure, današnja Dalmaciji donosi zatopljenje. Zbog njenog fenskog efekta, dijelovi Jadrana imat će preko 20 Celzijevih stupnjeva tijekom dana.

Koliko je to rijedak meteorološki događaj govori sljedeći podatak. Na DHMZ postaji Split Marjan, samo se jednom dogodilo u povijesni mjerenja da je u zadnjoj dekadi studenog najviša dnevna temperature zraka bila 20 ili više stupnjeva. Dogodilo se to 31.11.1961. kada je izmjereno 20,2°C. Hoće li biti postavljen novi rekord dekade, znat ćemo u poslijepodnevnim satima.

Najviše dnevne temperature zraka u Splitu (DHMZ, Marjan) u zadnjoj dekadi studenog od 1945. do danas

Najviše dnevne temperature bit će od 15°C ponegdje u Zagori do čak 23°C ponegdje uz obalu.

Stabilno i pretežno vedro bit će u utorak. Slaba bura puhat će još u noći, danju će biti tiho. Jutro osjetno svježije, osobito u Zagori. Najviše dnevne temperature bit će od 15 do 20°C.

Srijeda će početi djelomično sunčano, ali će tijekom dana biti sve više naoblake. U drugom dijelu dana, osobito navečer, kiša će zahvatiti velik dio Dalmacije. Popodne će zapuhati umjereno do pojačano jugo s jakim udarima. Jutro svježe, u Zagori ponegdje uz slab mraz i maglu. Danju većinom od 14 do 19°C.

Četvrtak će biti vrlo promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša. Jugo će okrenuti na slabu buru ili tramontanu. Malo toplije, najviše dnevne temperature od 15 do 20°C.

Petak donosi nastavak promjenjivog vremena s čestim izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Zapuhat će tramontana koja popodne može imati pojačane udare. Malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 17°C.

Subota donosi prolaznu stabilizaciju vremena pa će danju biti pretežno sunčano. Vjetar će biti slab različitih smjerova. Jutro i večer osjetno svježiji, u Zagori je moguć slab mraz. Danju većinom od 11 do 16°C.

U nedjelju u početku stabilno, ali će danju biti sve više oblaka. Osobito je krajem dana moguća kiša. Ujutro slab levant, do kraja dana će okrenuto na jugo. Jutro prohladno, ali danju malo toplije.

Nova obilna kiša

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, početkom nadolazećeg tjedna očekuje nas novi val obilnih kiša. Mjestimice će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Zanimljivo će biti pratiti što će se događati od drugog dijela utorka, pošto pojedini prognostički modeli upućuju na mogućnost početka značajnog zahlađenje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime