Ušli smo u drugu polovinu kolovoza, vrijeme u godini kada obično nastupi promjena vremena koja označava kraj onog pravog ljeta s velikom vrućinama. Naravno, to ne znači kraj ljeta, jer ljetne vrućine mogu se javiti u velikom dijelu rujna, a pokoji vrući dan dogodio se nekad i u listopadu.

Dosadašnji tijek ljeta bio je pun iznenađenja. Tako su lipanj i srpanj, kada ih usporedimo sa stanjem zadnjih dvadesetak godina, bili čak nešto hladniji od prosjeka, a ono pravo ljeto na kakvo smo navikli stiglo je u kolovozu. Čini se da ni sljedećih desetak dana velike promjene vremena nema, no bit će nekoliko prodora koji lokalno mogu donijeti i jače grmljavinsko nevrijeme s osvježenjem.

 

Svakim sljedećim prodorom mogućnost da se vrate posebno izražene vrućine sve je manja.

Ponedjeljak protječe u znaku pretežno vedrog vremena. Tek uz granicu s BiH ima lokalno jačeg razvoja oblaka, na masivu Dinare bilo je i pljuskova. Do kraja dana zadržat će se suho, ali kasno navečer, a osobito u noći na utorak bit će sve više oblaka, ponegdje uz mogućnost za kišu, pljuskove i grmljavinu. Puhat će slab dnevni vjetar, a najviše dnevne temperature zraka bit će od 29 do 33°C u većini predjela.

DHMZ je za utorak unutar sustava MeteoAlarm izdao narančasti stupanj upozorenja na grmljavinsko nevrijeme za dio zemlje.

Utorak će biti najpromjenjiviji dan tjedna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, bit će povremene kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će biti vrlo neravnomjerno raspoređene; dok će ponegdje pasti tek pokoja kap, osobito na dubrovačkom području može biti obilnijih pljuskova. Na moru južne Dalmacije ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, drugdje danju jugozapadnjak. Navečer u većini predjela slab do umjeren sjeverozapadnjak. Bit će malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

Srijeda donosi stabilizaciju vremena pa će u većini predjela biti sunčano i suho. Popodne u Zagori može biti pojačanog razvoja oblaka. Ujutro i navečer slaba, ponegdje umjerena bura, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak koji popodne ponegdje na moru prolazno može biti pojačan. Nakon malo svježije noći, danju ponovno toplije, većinom od 28 do 32°C.

Od četvrtka do kraja tjedna pretežno sunčano i suho. Još u četvrtak može biti slabe do umjerene bure ujutro, danju umjerenog maestrala, ostale dane slab dnevni vjetar. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 33°C, za vikend u zaobalju i do 35°C.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime