Svi raspravljaju o tome kako će se odvijati nastava u školama, a o vrtićima koji cijelo ljeto rade, malo se govori. Vrtićki sindikalisti se osjećaju zapostavljeno jer nisu u stručnom povjerenstvu Ministarstva obrazovanja.

Tvrde i da su sadašnje preporuke Stožera zbunjujuće, a ističu i kako će poseban problem predstavljati proces privikavanja djece koja se s vrtićem susreću prvi put.

Hoće li roditelj dovesti dijete do ulaznih vrata vrtića pa će ga preuzeti teta, hoće li se djeca igrati u jednakim skupinama kao i dosad i kako će izgledati privikavanje nove djece, samo su neka od pitanja na koja se još čekaju odgovori.

– Kod privikavanja roditelj mora biti u skupini, to ćemo prilagoditi prema uputama da nije više od jednog roditelja, ako tako kažu – rekla je Vedrana Čović, ravnateljica Dječjeg vrtića Panda.

Ali još im nitko nije ništa rekao pa se vrtići vode prema starim mjerama iz svibnja koje su tada među ostalim zahtijevale standardnu dezinfekciju na ulazu, maske su bile opcionalne za tete, nisu bile dozvoljene predstave u vrtiću ili izvannastavne aktivnosti, a preporučilo se u svibnju i izbjegavanje dijeljenja pribora za jelo, no nije određeno kako bi trebalo izgledati privikavanje djece.

– Kao što znate, radna skupina radi i na preporukama za dječje vrtiće – poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

A iz radne skupine poručuju da zasad mogu otkriti tek da će na privikavanju roditelji morati imati masku.

– Roditelji će morati nositi maske – rekla je Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica radne skupine za početak školske godine.

Sindikalisti smatraju da je i njihov sindikat trebao biti dio radne skupine Ministarstva od koje očekuju nove detaljne upute.

– Jasne, konzistentne koje neće biti zbunjujuće ni za zaposlene ni za roditelje. Sadašnje dosta zbunjuju ravnatelje i same zaposlene – rekla je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

U sindikatu poručuju da se sa svime kasni i, kažu, neprihvatljivo je da su odluke o mjerama za vrtiće ubačene u isti lonac s odlukama za škole jer škole tek počinju s radom za dva tjedna, a vrtići su radili cijelo ljeto i kad su koronabrojke bile nula i kad su dostigle nove rekorde.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime