Ovog petka u 4 sata i 50 minuta dogodit će se proljetni ekvinocij, trenutak kada zrake Sunca padaju paralelno na ekvator i kada na cijeloj Zemlji svijetli i tamni dio dana traju podjednako.

Iako smo već 1. ožujka klimatološki zakoračili u proljeće, u petak proljeće stiže i kalendarski. A kada smo kod klimatologije, DHMZ je objavio podatke za klimatološku zimu za nama. Ona je u velikom dijelu zemlje bila najtoplija od početka službenih meteoroloških mjerenja. To smo, uostalom, svi osjetili na svojoj koži.

Čak se ni planine nisu pošteno zabijelile, a pravih hladnih prodora gotovo da nije ni bilo. Neće ih ni biti do kraja ovog tjedna. I srijeda je donijela nastavak natprosječne topline, a prvi put ove kalendarske godine mjerna postaja Split – Marjan zabilježila je temperaturu zraka od 20 Celzijevih stupnjeva. Slično će biti u četvrtak, petak, subotu i nedjelju. Dan za danom bit će pretežno sunčano i toplo, a u najtoplijem dijelu dana ponovo će ponegdje biti 20-ak stupnjeva.

Očekivana sinoptička situacija na Europom u nedjelju (ECMWF model, izlaz 12z, operativni)

Ipak, u dane vikenda sinoptička situacija nad našim dijelom Europe počet će se značajno mijenjati. Još u subotu nad Skandinavijom će se formirati vrlo jaka anticiklona, a po njenom jugoistočnom rubu s područja Rusije prema zapadu uputit će se vrlo hladna zračna masa. Ona će tijekom nedjelje stići i do područja Hrvatske, a do večeri će preplaviti i Jadran.

Zbog toga će već u subotu na zapadu zemlje biti povremene kiše, lokalno i pljuskova s grmljavinom, a u nedjelju će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka do olujna bura koja će navečer stići do Dalmacije. U subotu još toplo, a u nedjelju sa zapada nagli pad temperature zraka s kojim će u planinama početi sniježiti. Zahlađenje će tek navečer u nedjelju stići do Dalmacije u kojoj će još veći dio dana biti suho.

Bit će to samo uvod u, sada već možemo reći, povratak zime! To konkretno znači da nas očekuje 3 do 4 dana s burom na Jadranu, povremenim snijegom u Lici i Gorskom kotaru, ali će ga ponešto vjerojatno biti i u nizinama Hrvatske. Pokoja pahulja snijega ne bi trebala iznenaditi ni Dalmatinsku zagoru, osobito pogranično područje s BiH.

Prognozirane temperature zraka na visini od 1500 m u nadolazeći ponedjeljak (model ECMWF, izlaz 12z)

Cijeli hladni prodor sljedećeg tjedna bit će uglavnom vezan uz suho vrijeme. Dok će u unutrašnjosti zemlje temperature zraka biti malo iznad nule, na Jadranu će većinom biti od 5 do 11°C, ali će uz buru biti dojam znatno hladnijeg vremena. Problem bi mogao biti i jutarnji mraz koji bi se, osim u unutrašnjosti, mogao javiti i u Zagori i unutrašnjosti Istre, s obzirom na već probuđenu vegetaciju.

Očekivano visinsko temperaturno odstupanje u Europi u nadolazeći utorak. Naše područje bi moglo imati najizraženije negativne temperaturne anomalije

Osobito hladno bit će u planinama. Primjerice, u ponedjeljak i utorak, na visini od 1500 metara temperature zraka mogle bi padati do -12°C!

Teško je vjerovati iz današnje perspektive, ali prvi dani proljeća donose – zimu!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime