Srijeda je donijela najavljenu kratkotrajnu promjenu vremena, a ona je po pitanju promjene temperature zraka Dalmaciji vrlo izražena. Tako su temperature zraka ponegdje pale za više od 10 Celzijevih stupnjeva u odnosu na ponedjeljak. Primjerice, sredinom dana u Cisti Velikoj samo je 8°C, baš kao u i dijelovima Cetinske krajine. Tako je Dalmatinska zagora danas najhladniji dio Hrvatske!

Dok je veći dio Hrvatske sunčan, cijelo područje Dalmacije u prvom dijelu dana prekrivali su oblaci.

Satelitska snimka naoblake (Vrimeme & radar)

Zahladilo je i uz obalu. Primjerice, jučer je temperatura zraka u Splitu porasla na 22°C, a danas u 11 sati na Marjanu je službeno izmjereno 14,5°C. U 14 sati temperatura je pala na samo 12°C.

Ipak, najveći pad temperature zraka dogodio se u planinama. Na Svetom Juri na Biokovu temperatura je pala na +1°C, a na Velikoj Duvjakuši na Dinari nekoliko desetinki stupnja ispod nule.

Bilo je to dovoljno da kiša prijeđe u snijeg i zabijeli područja iznad 1500 metara nadmorske visine na najvišoj hrvatskoj planini. Kako je snijeg padao uz snažnu buru, povremeno su vladali uvjeti prave zimske mećave, tri tjedna prije početka klimatološkog ljeta.

Osim Dinare, zabijelila se i Kamešnica.

Oborine nisu obilne, najviše kiše je palo u šibenskom zaleđu i oko Peruće, do 5 litra po kvadratnom metru. Dan na Jadranu obilježava i bura koja na šibenskom i splitskom području ima udare do 68 km/h.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok(obilazak za ostale skupine je državom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački)
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnica i Kikovica (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar).

Radarska snimka oborina (Idokep)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime