Nakon što je u veljači predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, član desničarske stranke Forza Italia, na komemoraciji žrtvama fojbi u Bazovici uskliknuo “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”, u nedjelju je još jedan član spomenute stranke notornog Silvija Berlusconija imao sličan iredentistički ispad, piše Net.hr.

Tršćanski gradski vijećnik Lorenzo Giorgi povodom talijanskog Dana republike objavio je na Facebooku (točnije: prenio objavu sa službene stranice Talijanskog pokreta iredentista) sliku na kojoj se vidi silueta Italije na talijanskoj zastavi, s tim da se granice Italije na toj ilustraciji protežu na istočnu obalu Jadrana zahvaćajući Istru, Kvarner i Dalmaciju sve do Boke kotorske u Crnoj Gori.

Giorgio je uz to napisao “Naša Italija”, dok u izvornoj objavi “Movimento irredentista Italiano” uz tu kartu piše: “Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom”. Tom se parolom aludira na težnju talijanskih iredentista da Istra i Dalmacija jednoga dana budu dio Italije, onako kako ih je ustaški vođa Ante Pavelić Rimskim ugovorima iz 1941. godine prepustio fašističkoj Italiji, piše Net.hr.1 KOMENTAR

  1. Kako Hrvatska, u ovom slučaju Nezavisna Država Hrvatska, može *prepustiti* Italiji (ili bilo kome drugom) nešto što nije Hrvatsko bilo niti tada, niti ikad prije toga?
    Mislim na Istru.

    S druge strane, tko je, kada i zašto, prepustio drugima neke druge i povijesne i etničke hrvatske krajeve i teritorije koji su i dan-danas van sastava Republike Hrvatske i kako to nikome ne smeta i zašto to nitko ne spominje?

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. 🙂

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime