Tajanstvenu prošlost Kaštela upoznajte kroz priče, izložbom ilustracija, slikovnicom, razgledanjem muzeja

Muzej Grada Kaštela za najmlađe

Uvidjevši da ne postoji literatura o kaštelanskoj baštini namijenjena i primjerena djeci od 4 do 11 godina, pedagoški odjel Muzeja grada Kaštela odlučio se za stručno utemeljen, samostalni projekt koji bi imao široku i dugotrajnu primjenu. Riječ je o slikovnici „Priča o Kaštel Lukšiću“, autora Maria Klarića koja je u četvrtak predstavljena u dvorcu Vitturi u povodu Međunarodnog dana muzeja, piše Portal Grada Kaštela.


U okviru edukativne muzejske akcije i nagradne igre Hrvatskog muzejskog društva slikovnicu su predstavili uz samog autora i muzejski pedagozi Mila Škarić i Lada Laura te autor ilustracija Zoran Perdić Lukačević,a u glazbenom dijelu nastupili su studenti Umjetničke akademije u Splitu Ivana Bandalo, Luka Jadrić i Josip Tomasović.

Edukativnu ilustriranu slikovnicu Priča o Kaštel Lukšiću čine trideset kolor ilustracija koje su nastale na osnovi autentičnih muzejskih eksponata, povijesne arhivske građe i arhitekture Kaštela i Kaštel Lukšića. Ona je na neki način interpretacija dijela stalnog muzejskog postava i mjesta Kaštel Lukšića od 16. stoljeća do današnjeg vremena – rekao je autor slikovnice, Mario Klarić.

Uz ovu slikovnicu koja nudi pomno izrađene ilustracije moći ćete doznati kako su ljudi u Kaštelima nekada živjeli, što su radili, jeli i kako su se odijevali. Potom o izgradnji Kaštela, razlozima njegove gradnje, obrani, njegovom nekadašnjem i današnjem izgledu, namjeni, o plemićima i pučkim obiteljima. Slikovnica je namijenjena ranome učenju povijesti i umjetnosti i uklapa se u školski kurikulum te je izrađena prvenstveno za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole kada djeca po nastavnom planu i programu uče o zavičaju.

Uz slikovnicu su dodatno pripremljeni prateći promotivni i edukativni materijali za razne muzejske radionice i nagradne igre koje se u Muzeju održavaju do kraja svibnja ove godine. Tajanstvenu prošlost Kaštela upoznajte kroz priče, izložbom ilustracija, slikovnicom, razgledanjem muzeja ili fotografiranjem u kulisama ilustracija iz slikovnice u prirodnoj veličini. Ovogodišnji projekt Muzeja govori o jednom primorskom mjestu koje ima svoje priče i tajne. Neke od njih su manje poznate ili zaboravljene. Ako i vi, odnosno vaša djeca ili unuci žele biti dio ove priče možete sudjelovati u radionicama Muzeja grada Kaštela do kraja svibnja, svaki četvrtak od 9 do 11 sati. Poželjna dob je od 6 do 11 godina, a dobrodošli su i oni stariji koji ih vode, poručuju iz Muzeja. Prethodno je potrebno prijaviti se na telefon 260-245. Ulaz je besplatan.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0