Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su u četvrtak pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

Nesreća se dogodila u slabo naseljenom području tijekom redovitog trenažnog leta. Avion je pao tik uz jednu kuću, na 10-ak kilometara od vojne baze Zemunik.

Mještani Biljana Donjih navikli su na zvuk vojnih aviona pa danas nisu posebno obraćali pozornost na nebo iznad njih. Igrom slučaja nesreći je svjedočio jedan od mještana dok je pred kućom čistio ribu.

POVEZANI SADRŽAJ:

Za RTL je ispričao kako je to izgledalo: ”Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija.”

Stradali su kadet i iskusni instruktor, a na mjesto događaja upućeni su vatrogasci i policija. Što se točno dogodilo teško je za sada reći. U Zemunik su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera  Oružanih snaga admiral Robert Hranj gdje će u 19.45 sati održati konferenciju za medije.

Sućut Predsjednika Republike obiteljima poginulih pilota

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnoga školskog aviona ZLIN tijekom redovnog obučnog leta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u riječima sućuti obiteljima poginulih pilota istaknuo je kako je to “strašan  i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage Republike Hrvatske”.

Sućut premijera Plenkovića obiteljima poginulih pilota

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnoga školskog aviona ZLIN tijekom redovnog obučnog leta u mjestu Biljane Donje.

“Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće”, napisao je premijer na Twitteru.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime