Svi su složni: EU projekti „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ dobit su za djecu, roditelje i vrtićke ustanove

Riječ je o projektu vrijednom 27,7 milijuna kuna za koji je Razvojna agencija Split osigurala stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a čiji su nositelji četiri gradske vrtićke ustanove u partnerstvu s Gradom Splitom


Rezultati EU projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ predstavljeni su danas na konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Gradske uprave. Riječ je o projektu vrijednom 27,7 milijuna kuna za koji je Razvojna agencija Split osigurala stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a čiji su nositelji četiri gradske vrtićke ustanove u partnerstvu s Gradom Splitom.


– Kroz ova dva projekta su uvedeni programi koji su bili neophodni za splitske roditelje i njihovu djecu, poslijepodnevni, produženi i smjenski program kojima je obuhvaćeno 610 mališana i zaposleno 89 djelatnika, odgajatelja i stručnog osoblja – kazao je pročelnik Službe društvenih djelatnosti Mate Omazić, a sve to, kako je rekao, realizirano je od rujna 2018. kad je započeo program koji završava 4. siječnja 2021. godine.

U suradnji s Razvojnom agencijom Split, naglasio je, sve je spremno za nove prijave i čim natječaj bude raspisan aplicirat će se za drugu fazu Projekta za sve četiri vrtićke ustanove u pojedinačnim iznosima od po šest milijuna kuna. U proteklom periodu za dobar dio zaposlenih djelatnika, posebno trećih odgajatelja u skupinama gdje su djeca s posebnim potrebama, Grad Split je preuzeo na sebe njihovo financiranje sve dok se ne realizira naredna faza Projekta.

– Ove godine je stavljen u funkciju DV Maslina na Kili, DV Ružmarin na Trsteniku je pred završetkom, radovi kasne zbog Covida, početkom sljedeće godine će biti službeno otvoren. U Maslini se radi sa četiri vrtićke skupine, a Ružmarinu koji će dobiti mogućnost za šest novih skupina, smjestit će se Uprava i centralna kuhinja za DV Cvit Mediteran, a to će biti prvi vrtić koji će koristiti plin kao energent – podsjetio je Omazić.

U sklopu projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1“ za koji je nositelj bio DV Radost, v.d. ravnateljica Valentina Krstulović je istaknulo kako je u njihovoj ustanovi i DV Marjan kao partneru realizirano pet produljenih programa, tri smjenska, dva posebna i jedan popodnevni, a upisno je 187 djece i zaposleno je 46 odgojitelja, stručnih suradnika, pomoćnog osoblja. Edukacijama su ojačani kapaciteti, a nabavljena je oprema koja omogućuje kvalitetniji rad s djecom.

– Uveli smo 8 produljenih programa, jedan smjenski i jedan poslijepodnevni, a uz to i posebne programe kao što su sportski, glazbeni, rano učenje engleskog jezika i Montessori jaslice – kazala je Rossana Bosnić, ravnateljica DV Cvit Mediterana koji je nositelj projekta „Vrtić suvremene obitelji 2“ realiziran u partnerstvu s DV Grigor Vitez i Gradom Splitom. Zahvaljujući EU projektu, kako je kazala, DV Cvit Mediterana je postao drugi stručno razvojni centar u Hrvatskoj, a ukupno 162 odgojitelja i stručnih suradnika njihove ustanove i Grigora Viteza prošlo je mnogobrojne edukacije. Iznimno je važno, veli, zapošljavanje trećih odgojitelja zbog velikog broja djece s posebnim potrebama.

– Projekt je dobit kako za djecu i za roditelje, tako i za nas kao ustanove i potrebno ga je nastaviti. Moramo osluškivati potrebe roditelja čije radno vrijeme varira i upravo smo dužni uskladiti naš rad s njihovima – utvrdila je Ani Mrnjavac, ravnateljica DV Marjan.

Viktorija Rogulj, ravnateljica DV Grigor Vitez istaknula je da su u 11 skupina imali potpunu inkluziju djece s teškoćama uz to što Grad subvencionira rad za pet skupina djece s većim teškoćama u razvoju. Zahvaljujući ovom projektu iz Europskog socijalnog fonda, rekla je, ne samo što su didaktičkim materijalima obogatili postojeće skupine, nego su čak u DV Grigor Vitez otvorili jednu fizioterapijsku radionicu za djecu s većim teškoćama u razvoju.

Nabavili su najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, a uključeni su stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, psiholozi i fizioterapeuti. Roditelji su naučili na novi kvalitet u radu s njihovom djecom i sreća je, kako je kazala, što će se nastaviti s održivošću ovog Projekta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime