SVETA KATA, SNIJEG NA VRATA Ovih dana bit će stabilno, no uskoro bi zima zbilja mogla zakucati na vrata

Danas je kontinent okovan ledom i pod maglom, a na Jadranu je sunčano i toplo


Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) obilježava se 25.11., a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime. Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se adventske pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja. “Sveta Kata, snijeg na vrata”, a kakvo nam je vrijeme ova svetica ove godine “donijela”?


A po pitanju vremenskih prilika, blagdan svete Kate u Hrvatskoj obilježava stabilno kasnojesensko vrijeme. Ako gledamo Hrvatsku, onda je meteorološki danas strogo podijeljena u dvije zone. Jedna je kontinentalna gdje je maglovito i hladno s temperaturama od -2 do 5°C, a jutros su temperature tamo lokalno padale do -7°C. S druge strane, na Jadranu je sunčano i toplo, osobito u Dalmaciji gdje temperature zraka ponegdje dosežu čak 17 stupnjeva.

 

Ovoga puta Sveta Kata neće donijeti snijeg kako to kaže pučka meteorologija, no sljedećih sedam dana stvari bi se u meteorološkom smislu mogle potpuno promijeniti u odnosu na sadašnje stanje. Već za vikend očekuje se više oblaka, a u nedjelju uglavnom na otocima može biti malo kiše. Međutim, zapuhat će bura koja će u noći na ponedjeljak donijeti početak zahlađenja.

Po svemu sudeći, bit će to početak znatno hladnijeg, ali i nestabilnijeg razdoblja.

Legenda o svetici

Donosila snijeg ili ne, za Svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti. Znate li legendu o ovoj najraširenijoj svetici?Katarina Aleksandrijska je bila učena ljepotica koja se suprotstavila caru Maksiminu II i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli i bili su pogubljeni. Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju preživi zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu.

Pobješnjeli car naredi da se svi kršćani pobiju osim Katarine od koje zatraži brak i odbacivanje vjere. Odbivši takvu ponudu, Katarina je i sebi potpisala smrtnu presudu. Car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade. Međutim, plamen s neba je spalio kotač i Katarini je naposljetku odrubljena glava. Iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6. stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas.

Manjak provjerenih činjenica o njoj bio je povod da se izbaci iz liturgijskog kalendara 1969. g. u koji ju je opet vratio pokojni Ivan Pavao II 2002. g. Ipak, to nije spriječilo da se Sveta Kata štuje i slavi diljem svijeta kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

Malo koja svetica kao Sveta Katarina je od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji je prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama s palmom u ruci, knjigom, uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili pak s prstenom kao simbolom njezine zaruke s Kristom.

Ako vam ove godine ne donese snijeg, neka vam donese više hrabrosti kada god bude trebalo, a svim Katarinama, Katama i Katicama sretan imendan!

Moja reakcija na članak je...
Vau
42
Haha
6
Hagić
29
Hmmm
2
Plač
6
Grrr
1
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime