SVEČANO ZAPOČELI RADOVI U SPLITSKOJ LUCI Plenković: “Split zaslužuje da ova obala bude njemu na ponos”

[FOTO + VIDEO] "Napravit će se iskorak koji je nužan za ovaj dio Splita" - istaknuo je premijerU splitskoj Gradskoj luci danas su službeno krenuli radovi rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja I i II.

Projektom je planirana dogradnja Obale Kneza Domagoja I i II u svrhu omogućavanja kvalitetnog priveza katamarana, a istim zahvatom omogućit će se proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika, ali i ostalih pješaka koji koriste Obalu kneza Domagoja. Od 2016. do 2019. godine broj putnika koji se prevoze katamaranima porastao je za 60%. U 2016. godini prevezeno je 714.034 putnika, a u 2019. godini 1.145.818 putnika.

POČELI SU RADOVI U GRADSKOJ LUCI SPLIT Plenković: “Naša je Vlada odlučila napraviti renesansu hrvatske obale”

KREĆE REKONSTRUKCIJA SPLITSKE GRADSKE LUKE Radovi će trajati devet mjeseci: Evo svih detalja!Nakon provedbe projekta stavit će se u upotrebu četiri veza za katamarane koji su trenutno van funkcije. Dogradnjom će se omogućiti funkcioniranje operativne obale za privez i odvez katamarana odvajanjem operativne obale na dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Ujedno će se zelenim pojasom odvojiti i dio operativne površine kojom se služe automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte.Predviđa se rekonstrukcija postojeće Obale kneza Domagoja I i II tako da se postojeća operativna obala dogradi pet i pol metara prema moru, a sve u svrhu poboljšanja postojeće usluge, lučke funkcionalnosti i povećanja sigurnosti korisnika luke. Sadašnja operativna obala široka je oko četiri metra, a dogradnjom će se dobiti operativna obala širine devet i pol metara. Duljina Obale kneza Domagoja I koja bi se dogradila je 135 metara, a Obale kneza Domagoja II 125 metara. Novostvorena površina operativne obale je oko 1.400 m².

Obala će biti popločana kamenom i opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom, te dodatnim zelenim površinama i dekorativnim podnim pločama koje će vizualno razdvajati dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Važno je napomenuti da je projektom predviđeno osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Dakle, projektom je omogućena nesmetana komunikacija čitavom lokacijom, kao i pristup na javno prometnu površinu – sve bez barijera.

Svečanom otvaranju radova nazočili su premijer Vlade RH Andrej Plenković, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan SD županije Blaženko Boban, ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te još nekoliko ministara iz Vlade RH.

– Danas sam iznimno ponosan i sretan što smo se okupili na obilježavanju početka radova rekonstrukcije Istočne obale. Ovaj projekt bio je desetljetni san naših Splićana i otočana. Značaj ovaj projekta može se sagledati kroz činjenicu da je od trenutka izgradnje ove obale, a to je bilo prije 150 godine za vrijeme Austro-Ugarske, ovdje po pitanju proširenja nije ulagano puno – rekao je na početku Vice Mihanović te je u nastavku nadodao:

– Korisnim priliku da se zahvalim predsjedniku Vlade RH i ministru Butkoviću što su prepoznali značaj važnosti ovog projekta za građana Splita i otočana. Od uvijek smo imali njihovu podršku – kazao je u nastavku.

– Vjerujem da je ovo samo početak revitalizacije ovog dijela grada i Istočne obale. Rasteretit ćemo ovaj prostor kroz nadogradnju boljih prometnica. Želja mi je da ova gradska luka ostane luka života te da bude referentna točka svih Splićana i otočana – zaključio je ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović.

Premijer Vlade RH Andrej Plenković je kazao da će ovaj projekt promijeniti vizuru splitske Istočne obale.

– Napravit će se iskorak koji je nužan za ovaj dio Splita. Ravnatelj Mihanović je ovaj projekt prije nekoliko godina inicirao i ja sam ga podržao. Posebno je važno što će se radovi dovršiti do kraja godine, a Splićani će dobiti bolji i komforniji pristup obali. To će biti poticaj daljnjem razvoju Splita – istaknuo je premijer te je nastavio:

– Split zaslužuje da ova Istočna obala bude njemu na ponos. Sada vidimo kolika je snaga i značaj ulaska hrvatske u europsku uniju – zaključio je Andrej Plenković.

Maksimalni iznos za sufinanciranje troškova Projekta javnim sredstvima iznosi 42.284.052,27 kuna odnosno 100% prihvatljivih troškova Projekta od čega 35.941.444,42 kuna odnosno 85% dolazi iz Kohezijskog fonda EU-a preko Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a 6.342.607,85 kuna odnosno 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“ je planiran kao prva faza projekta „Rekonstrukcija i proširenje Gata sv. Petra u Gradskoj luci Split”. Provedbom navedenih projekata, infrastrukturno će se zaokružiti bazen Gradska luka luke Split i osigurati optimalna protočnost prometa, razina usluga i održivi razvoj za desetljeća koja su pred nama.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime