Svečano uručene Odluke Vlade RH Sveučilištu u Splitu za zgradu Filozofskog fakulteta

"Jedino se zajedništvom može ostvariti iskorak koji nam je potreban"

Svečana primopredaja odluke Vlade RH o odobrenju sredstava za kupnju zgrade Brodomerkura za potrebe Sveučilišta u Splitu te odluke o darivanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske splitskom sveučilištu, održana je u petak 2. lipnja u vijećnici Pomorskog fakulteta.


Primopredaji su nazočili  rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović s prorektorima, ministar državne imovine Goran Marić, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu prof.dr.sc. Aleksandar Jakir, čelnici sastavnica, predsjednik Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović Opara te Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije.

U svom prigodnom obraćanju ministar Marić istaknuo je kako se upoznao s potrebama i problemima splitskog sveučilišta, a u nedavnom posjetu, prigodom potpisivanja pisma namjere o kupnji zgrade Brodomerkura za potrebe Sveučilišta, osobno se uvjerio u kakvim uvjetima i na koliko lokacija djeluje Filozofski fakultet. To ga je, kako je kazao, inspiriralo da predloži Vladi Republike Hrvatske nužnost pronalaska kvalitetnog rješenja za dugogodišnju agoniju Sveučilišta.

– U samo nekoliko dana uspjeli smo kvalitetnom međuresornom suradnjom triju ministarstava pripremiti dvije odluke koje danas imam zadovoljstvo uručiti. Riječ je o suglasnosti Ministarstva financija za preuzimanje obveze financiranja kupnje zgrade Brodomerkura  i  odluci Ministarstva državne imovine o darivanju triju nekretnina, uz pomoć kojih će se osigurati dodatna sredstva i zatvoriti financijska konstrukcija  – kazao je ministar Marić naglasivši kako na ovaj način Vlada RH pokazuje da ima poseban senzibilitet za Split i Dalmaciju, ali i za znanost i visoko obrazovanje.

Zadovoljstvo nije krio ni rektor Anđelinović rekavši kako je ovo veliki događaj za Sveučilište u Splitu, s obzirom da će se sada moći razvijati i  humanističke znanosti, stvarati nove proizvode i usluge te davati zamah cijelom Sveučilištu, a ujedno označava i početak novog Sveučilišta koje će biti između Medicinskog fakulteta i Kampusa.

– Inicijativa je krenula od premijera Andreja Plenkovića koji je, nakon što smo ga upoznali s našim razvojnim planovima i ciklusima, zaključio da svako ministarstvo u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, treba pomoći razvoju splitskog sveučilišta jer takva sinergija Vlade, Sveučilišta i ostalih uključenih aktera može dovesti do bržeg razvoja Hrvatske temeljenog na znanju i novim industrijama – rekao je rektor dodavši kako sada grad Marka Marulića konačno ima adekvatno riješeno pitanje Filozofskog fakulteta što će, uz potporu ministarstva znanosti i obrazovanja, omogućiti i razvoj novih studijskih programa, prvenstveno francuskog i njemačkog jezika. Uz svesrdnu zahvalu ministru Mariću, resornom ministru Pavi Barišiću, kao i premijeru Plenkoviću, rektor Anđelinović kazao je kako će se  Sveučilište truditi opravdati povjerenje i dar Vlade RH.


– Vlada je danas osim riječima i djelima pokazala da ulaže u ono što je najvažnije, a to su mladi, obrazovani  ljudi koji su nositelji razvoja. Nije važno samo biti zajedno pod istim krovom, odnosno akademska zajednica mora djelovati u sinergiji. Upravo je ovim činom Vlade prepoznata potreba za multidisciplinarnim pristupom i  uključivanjem humanističkih i društvenih znanosti koje će sasvim sigurno Kampusu dati jednu novu kvalitetu. Jedino se zajedništvom može ostvariti iskorak koji nam je potreban – istaknuo je pak dekan Jakri, zahvalivši se i u ime studenata, nastavnika i zaposlenika Filozofskog fakulteta.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0