17. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem danas je otvorio svoja vrata. Održava se 8. i 9. travnja, u sinjskom hotelu Alkar, na adresu Vrlička 50.
Sajam organizira Poduzetnički centar Sinj, a kao i dosadašnjih godina, pored izlagačkog dijela, obuhvatit će i ocjenjivanje kvalitete pršuta, stručna predavanja i edukacije na aktualne teme iz poljoprivrede i gospodarstva, kao i reviju tradicijskih proizvoda, običaja, etno i kulturne baštine.
Na sajmu sudjeluju proizvođači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, predstavnici mesne industrije, udruga proizvođača, obiteljskih gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta te trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.
Gradonačelnik Sinja, Miro Bulj pozdravio je sve okupljene izlagače i posjetitelje. Unaprijed je čestitao pobjednicima.
"Ako dobijemo dodatnu vrijednost na ovome pršutu, da pršut bude proizveden od hrvatske sirovine, hrvatske svinje. Ako mi ne zaustavimo uvozne lobije i ako radimo od mađarske ili nizozemske ili bilo koje druge svinjetine naš pršut, kulen i pancetu onda ništa nismo napravili.
Imamo našu Slavoniju, a imamo i mogućnost i u dalmatinskoj zagori da proizvodimo svinje. Nema više onog tradicionalnog kod nas se to kaže klanja, kolinja. Mi smo to pogubili. Zbog čega? Kao da se stidimo svoje tradicije. Mi moramo uvaženi visoki predstavnici i dužnosnici hrvatske Vlade i Ministarstva poljoprivrede, sve napraviti da vratimo našu tradiciju i poljoprivredu", kazao je Bulj na otvorenju 17. nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda.